12:00 / 25.04.2018.

Autor: D.D./D.M./HRT

VIDEO: Prva Trumpova državnička večera - za Macrona

-

-

Foto: - / -

Bilo je pozvano oko 150 ljudi, prije svega iz svijeta politike. Henry Kissinger stigao je unatoč poznoj dobi. Jerry Hall došla je sa suprugom, medijskim magnatom Rupertom Murdochom.
Američki predsjednik Donald Trump i njegova supruga Melania u Bijeloj su kući na svečanoj večeri ugostili francuskog predsjednika Emmanuela Macrona i prvu damu. Na prvu državničku večeru u Trumpovu mandatu, u Bijelu kuću došli su mnogi poznati uzvanici. Dok su predsjednici slali poruke o prijateljstvu, oči mnogih medija bile su uprte u njihove bolje polovice.

Bilo je pozvano oko 150 ljudi, prije svega iz svijeta politike. 95-godišnji Henry Kissinger stigao je unatoč poznoj dobi. Jerry Hall došla je sa suprugom, medijskim magnatom Rupertom Murdochom. Trump je prekinuo tradiciju i na svoju prvu državničku svečanu večeru nije pozvao demokratske kongresnike, kao ni novinare. Na Obaminim večerama bilo je više uzvanika, kažu izvori iz Bijele kuće.Na večeri se našlo vremena i za manje formalno podsjećanje na prošlost zgrade u kojoj se večeralo. "Bijela kuća puna je povijesti - Britanci su je spalili do temelja 1815., i kažem to najdobronamjernije, onda je James Monroe došao na sjajnu ideju da je obnovi francuskim namještajem. Očito, čovjek je imao ukusa", kazao je Emmanuel Macron.

Referencija na Britance, danas najbliže saveznike Bijele kuće, vjerojatno nije pokvarila koalicijsko jedinstvo triju država koje su nedavno izvele zajedničke vojne operacije u Siriji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!