13:05 / 09.06.2018.

Autor: M.S./D.M./HRT

VIDEO: Summit G7 počeo vrlo loše - šest protiv jednog

-

-

Foto: - / -

Summit je počeo loše, javlja BBC. Toliko loše da se neće moći sastaviti ni uobičajena zajednička izjava. Umjesto nje, pojedinačne izjave zvuče kao objave. Trgovinskog rata.
Kako se očekivalo, s prvog dana sastanka najrazvijenijih zemalja G7 u La Malbaieu u Kanadi stižu pesimistični izvještaji. "Šest protiv jednog" najčešći je zaključak nakon što je američki predsjednik Donald Trump ponovio da namjerava oganičiti slobodnu trgovinu, raskinuti trgovinske sporazume sa saveznicima i promijeniti politiku prema Rusiji.

Šetnje i poziranja pod vedrim nebom, ispred zanosne panorame kanadske rijeke Malbaie, nisu prikrili sve veću krizu. Predsjednik SAD-a, zemlje predvodnice zapadnog svijeta, sletio je u Quebec s retorikom poznatom kao "svi su protiv nas". I susjedi i najbliži saveznici. "Europska unija tretira nas vrlo nepošteno. Kanada je nepoštena prema nama. Meksiko je nepošten", izjavio je Donald Trump. Trump, koji optužuje i kažnjava saveznike, razvrgava ugovore o slobodnoj trgovini i uvodi im carine, istodobno zagovara da se u ekskluzivni klub vrati Rusija. "Ja sam Rusiji bio najgora noćna mora. Putin vjerojatno žali što Clinton nije pobijedila kad vidi što ja radim. Ali Rusija bi trebala biti na ovom sastanku. Moramo voditi svijet. Treba nam Rusija za pregovaračkim stolom", kazao je.

To mu, zasad, neće proći. Članice G7 iz Europske unije ne prelaze preko ruskog prisvajanja teritorija Ukrajine i uloge Moskve u ratu u toj zemlji. "Naše je zajedničko stajalište da povratak Rusije u G7 nije moguć dok se god ne postigne znatan napredak u vezi s problemima u Ukrajini", izjavila je njemačka kancelarka Angela Merkel. Domaćin, Kanada, bijesan je zbog Trumpovih carina na uvoz aluminija i čelika. "Sigurni smo da Kanada ne ugrožava nacionalnu sigurnost SAD-a. Naprotiv, mi smo dio američkog zakona o nacionalnoj obrani. Ovo je ilegalan i neopravdan čin. Kanada će uzvratiti jednakom mjerom", poručila je kanadska ministrica vanjskih poslova Chrystia Freeland.

Summit je počeo loše, javlja BBC. Toliko loše da se neće moći sastaviti ni uobičajena zajednička izjava. Umjesto nje, pojedinačne izjave zvuče kao objave. Trgovinskog rata.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!