19:15 / 11.04.2020.

Autor: I.D./Jasmina Grbavec/Dnevnik/IMS/HRT

VIDEO: Uskrs daleko od obitelji i domovine

-

-

Foto: - / -

Svima je zajedničko da su daleko od obitelji i domovine i u nadi da će se ova situaciji što prije smiriti.
Mnogi Hrvati koji žive i rade u inozemstvu, zbog pandemije ovaj Uskrs neće provesti sa svojim obiteljima u domovini. Doznali smo koliko im teško pada odvojenost od njih i kako im protječu dani, od SAD-a do Tajlanda.

● Koronavirus u Hrvatskoj - epidemija iz minute u minutu
Posebne stranice na kojima možete pročitati sve o koronavirusu
Koronavirus - zašto je bitno držati distancu 

Marija Mehmedoska Šoštarić je prije 5 godina stigla u Emirate. Danas je vlasnica fitness centra, a zbog pandemije posao je prilagodila virtualnim platformama. U borbi protiv virusa u toj su zemlji uključili robote i dronove koji redovito dezinficiraju ulice i objekte.

- Ti isti dronovi ako vas uhvate da šetate po nekom mjestu u kojem ne bi trebali trenutno šetati kao što su plaže, oni će vam pričati na 4 različita jezika i poslati vas kući, izjavila je Marija.

Uskrs će ove godine prvi put slaviti sama.

- Vjerojatno ćemo opet ovako preko društvenih mreža sudjelovati na zajedničkom uskršnjem doručku i ručku tako da veselim se i tome, kazala je.

S druge strane, pandemija bolesti Covid-19 pomrsila je račune kuharu Nikoli Lesaru, koji je morao zatvoriti svoj objekt u Phuketu.

- Imam 12 osoblja koje smo morali staviti na smanjenu plaću, na prisilni godišnji. Više manje je sve zatvoreno ne znam da li se vidi u pozadini, obično je dosta bučno i glasno ali sad stvarno nema žive duše, kazao je Nikola.

Siniša Babić 20 godina radi u New Jerseyu kao trener gimnastike. Do daljnjega je kod kuće.

- Pokušavam ne ići van, ako je lijepo vrijeme odem malo na bike run, odem malo biciklom okolo ali pokušavam biti doma, rekao je Siniša.

Slična situacija i u Norveškoj. Maja i David radili su u istome restoranu u Bergenu dok nisu, zbog zatvaranja objekta, završili na zavodu za zapošljavanje.

- Ja ne osjećam nikakve promjene, da mi nešto fali osim da odem u restoran na večeru ili tako nešto, s prijateljima uvijek s dragim prijateljima se možeš vidjeti. Malo popijemo čašu vina, napravimo nešto dobro za jest, slušamo muziku i tako će nam proći Uskrs, kazala je Maja Šarić.

Daleko od obitelji i domovine, ali u nadi da će se ova situaciji što prije smiriti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!