09:00 / 06.11.2020.

Autor: Studio 4/B.A./HRT

Vidmarović o Trumpu: Ni Mao ni Tito nisu pokrenuli nijedan rat

-

-

Foto: - / -

Branimir Vidmarović rekao je da je argument da Trump nije pokrenuo nijedan rat čudan te istaknuo da je Trump naredio ubojstvo generala Sulejmanija.
Moglo bi se dogoditi da Biden preokrene vodstvo u Georgiji, rekao je vanjskopolitički komentator Branimir Vidmarović jutros u HRT-ovoj emisiji Studio 4 govoreći o američkim predsjedničkim izborima u kojima se natječu Donald Trump i Joe Biden.

➡️ Trump u obraćanju iz Bijele kuće ponovio optužbe da su izbori ukradeni
➡️ U pet presudnih država razlika između Trumpa i Bidena manja od 1 %
➡️ Sve o američkim predsjedničkim izborima  

Vidmarović je naveo da su Pennsylvania, Sjeverna Karolina i Goergia države koje su snažno krenule glasovati za Trumpa kad su se prebrojavali listići ljudi koji su glasovali uživo. Međutim, razlika se smanjuje. To su države koje nose velik broj elektorskih glasova.

- Ne znam što će se dogoditi u zadnji trenutak, ali moglo bi se dogoditi da Biden preokrene vodstvo u Georgiji i tamo osvoji glasove, rekao je Vidmarović.

Ključne su i Arizona i Nevada, gdje je razlika također malena, dodao je. Sada se nitko definitivno ne može proglasiti pobjednikom jer se može dogoditi obrat situacije.

- Imamo još jednu bizarniju situaciju da ti elektori u nekim državama ne moraju obvezno glasovati za onog kandidata kojeg su većinski odabrali ljudi. Neke savezne države imaju tu obvezu, a neke nemaju. Wisconsin, na primjer, i Georgia mogu promijeniti, njihovi elektori mogu legalno glasovati za nekog drugog, rekao je Vidmarović, dodajući da se to zove "faithless elector" - nevjerni elektor.

- Godine 2016., kad je Trump pobijedio, sedam elektora je sasvim legalno promijenilo glasove, iako to nije pomoglo nikome jer je Trump tada nadmoćno pobijedio, istaknuo je Vidmarović.

Bio je kritičan i prema potezu nekih televizijskih kuća koje su prekinule prijenos Trumpova govora u kojem se proglasio pobjednikom - Trump, kakav god je, još uvijek je predsjednik, dodao je.

Vidmarović smatra da će se pokazati da je u izborima bilo nepravilnosti jer je  riječ o velikom broju glasova.

- Tu će biti jako velikih iznenađenja koja će sigurno ići u prilog Trumpu, istaknuo je.

- Međutim, usprkos tome, ako se sada pokaže da je Biden pobijedio i ako dođe u nekim semgnetima do prebrojavanja, svejedno mislim da tu ne bi trebalo biti velikih potresa jer nikada nije bila praksa da se prebrojava svudgdje, nego samo u jednoj ili dvije savezne države gdje je, na primjer, uzorak bio čudan ili je razlika u glasovima premala, dodao je Vidmarović.

On smatra da će Trump tehnički odstupiti pobijedi li Biden, ali će zadržati nastup da nije izgubio, i dalje će snažno utjecati na američku politiku.

- Bidenu će, ako pobijedi, biti ohoho kako teško, poručio je Vidmarović.

Osvrnuo se i na tvrdnju mnogih da Trump nije pokrenuo nijedan rat. Smatra da je taj argument jako čudan jer su, kako je rekao, ratovi koje pokreće Amerika samo slijed njezinih političkih ambicija, posljedica vanjskopolitičkih ciljeva, a ne definirajuća stvar.

- Nije Amerika ratoborna država koja je stalno agresorska. Mao Ce Tung nije pokrenuo nijedan rat. Ni Staljin tehnički nije isto pokrenuo nijedan rat. Nije ni Tito pokrenuo nijedan rat. Ako ćemo na taj način definirati nekoga da je dobar ili loš, onda ne znam kamo ćemo doći, rekao je Vidmarović.

Istaknuo je i kako je Trump naredio ubojstvo generala iranske vojske Kasema Sulejmanija, kao i da je Harry Truman ušao u povijest kao jako dobar predsjednik iako je naredio bacanje atomskih bombi na Japan.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!