10:41 / 13.07.2020.

Autor: Petar Vlahov/I.Z./Studio 4/IMS/HRT

Vidmarović: Srbija se pretvara u jedan autokratski, hibridni model

-

-

Foto: - / -

Vidmarović je naglasio da se Srbija pretvara u jedan autokratski, hibridni model. Dodao je da je politička greška oporbe jer nisu izašli na izbore.
Vanjskopolitički analitičar Branimir Vidmarović u emisiji "Studio 4" rekao je da se još uvijek ne zna zašto se prosvjeduje u Srbiji, jer nema konkretno postavljenih uvjeta i ciljeva. Dodao je da se pretpostavlja da je riječ o frustraciji zbog nove najave zatvaranja uslijed novog vala koronavirusa. Istaknuo je da bi mogao postojati i drugi razlog, a to je nezadovoljstvo Vučićevom vladom i samim Vučićem zbog nedavnih izbora.

Vidmarović je naglasio da se Srbija pretvara u jedan autokratski, hibridni model. Dodao je da je politička greška oporbe jer nisu izašli na izbore.

- Oporba je kiksala na ovim izborima time što je pozvala na bojkot. To je uvijek najgora moguća opcija. Tako da je ovo sada jedan kaos koji je oporba sama sebi smjestila i nažalost sada u ovoj situaciji nema konkretnog rješenja i ovo neće dovesti nikamo, jer nema političkih zahtjeva i ciljeva, dodao je Vidmarović.

Naglasio je da se sada spominju neka imena u opoziciji poput Srđana Noge i Đilasa koji se pokušavaju malo eksponirati, a prosvjedi nemaju podršku Zapada. Vidmarović je istaknuo da Vučić ima dinamiku proeuropskog, ali je uvlačio previše stranih igrača odnosno velesila u svoj krug, tražeći podršku i na Zapadu i na Istoku. Dodao je da je Vučić dobio što je htio, konsolidaciju unutar Srbije, odnosno svog biračkog tijela.

- Sada se taj krug zatvara jer on nema kamo i sve se pretvara u njegovo političko preživljavanje, istaknuo je.

Naglasio je već sedam godina nema velikih ruskih projekata u Srbiji. Vidmarović je kazao da se Vučić približava dubljoj suradnji s NATO-om i eurointegracijama, te zatvara vrata ruskim interesima u Srbiji što mu Rusi neće oprostiti.

Vidmarović je naglasio da je Vučićev cilj što je moguće duže zavući proces s Kosovom u mirnoj atmosferi, jer ako se nešto riješi pozitivno, on leti i više nikom neće biti potreban.

Vidmarović je istaknuo da je većina medija u Srbiji pod Vučićevom ingerencijom te da je on sam možda plasirao informaciju da iza prosvjeda stoje Rusi.

- Nadajući se tako privući pažnju Bruxellesa, dodao je Vidmarović.

Vidmarović je poručio je da je Bruxelles odlučio sve odigrati na stabilnost u Srbiji.

- Kao prvo srpska opozicija je što se tiče Kosova malo konzervativnija od Vučića. Vučić je sada jedini koji može barem verbalno garantirati tu želju da se primiri s Kosovom i taj europski put dok Nogo i Đilas nisu tako raspoloženi, kazao je.

Vidmarović je rekao da po ispitivanju javnog mijenja većina građana Srbije ne želi priznati Kosovo, ali za neki oblik mirne koegzistencije, je većina spremna.

- To ipak otvara mali prozorčić mogućnosti da se izvrši neka nagodba u kojoj Kosovo dobiva sve ono što želi, ali da Srbija ne priznaje formalno Kosovo kao neovisnu državu. To su hibridna rješenja, ali opet su jedina moguća, naglasio je Vidmarović.

Dodao je da je Vučić talac sam sebe. Vidmarović je poručio da za Srbiju ima nade i da će Vučić jednom otići.

- Srbija je privlačna za sve partnere, dodao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!