19:41 / 07.01.2021.

Autor: T.D./Dnevnik/HRT

Vidmarović: Trumpu treba dopustiti da do kraja odradi svoj mandat

-

-

Foto: - / -

Trumpu treba dopustiti da do kraja odradi svoj mandat. To bi de facto prekrižilo sve četiri godine njegovog djelovanja i prekrižilo sve njegove birače, rekao je Branimir Vidmarović, vanjskopolitički analitičar, gostujući u Dnevniku HTV-a.
Trumpu treba dopustiti da do kraja odradi svoj mandat. To bi de facto prekrižilo sve četiri godine njegovog djelovanja i prekrižilo sve njegove birače, rekao je Branimir Vidmarović, vanjskopolitički analitičar, gostujući u Dnevniku HTV-a.

➡️Kongres potvrdio Bidenovu pobjedu, Trumpovi suradnici daju ostavke ➡️Facebook i Instagram blokirat će Trumpov račun do kraja mandata ➡️Reakcije na nasilje u Washingtonu

Branimir Vidmarović je rekao kako neke zemlje s podsmjehom gledaju što se događa u Americi.

- Povlače se paralele s različitim ustancima i revolucijama u drugim zemljama. Ovdje još uvijek sustav funkcionira, možete imati poremećeni imidž. Vidjeli smo u prošlosti da je u Kongresu SAD-a bilo burnih dana i kada je tehnički bilo zaključavanja vlade zbog proračuna. To nije ništa što može naštetiti funkcionalnosti same zemlje, rekao je.

Rekao je da postoji mogućnost da Trump u dva tjedna bude smijenjen te da bi mnogi to htjeli vidjeti.

- Trumpu treba dopustiti da do kraja odradi svoj mandat. To bi de facto prekrižilo sve 4 godine njegovog djelovanja i prekrižilo sve njegove birače. To bi moglo dodatno otežati situaciju, a ne olakšati, rekao je.

"Oni koji su napustili Trumpa, to su učinili iz političkih razloga"

Vidmarović je naglasio kako Trumpa podržava većina senatora iz država koje je dobio i oni se bore i dalje za svoje biračko tijelo i pokušavaju ga sačuvati.

- Oni koji su napustili Trumpa, to su učinili iz političkih razloga. Ključni ljudi u Trumpovoj administraciji ostaju zbog toga što su ih sigurnosne službe nagovarale da ostanu kako bi sačuvale stabilnost i utjecale na Trumpa kako ne bi ostao sam u ovom kaosu jer onda bi bio opasniji, rekao je.

Istaknuo je kako je sada Trumpova politička karijera i budućnost puno teža i na marginama politike.

- Uvijek postoji spoj medija i politike i on će ostati medijski eksponiran. Vjerojatno će ostati aktualan dok god ima podršku svog biračkog tijela. Zato Trump stalno gaji vezu između svog biračkog tijela. Njih je jako puno, preko 70 milijuna. Može imati podršku, ali pitanje je koliko će se to pretočiti u politiku, naglasio je.

Trumpovo nasljeđe

Rekao je kako će Joe Biden jako teško provoditi određene procese. 

- Senat je sad demokratski pa ima veću izglednost kod donošenja odluka. Međutim, društvo u Americi je podijeljeno na svim razinama i identitetima i jako će teško biti napraviti korjenite promjene, zaključio je.

-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!