14:05 / 25.06.2020.

Autor: M.M./Studio 4/IMS/HRT

Vidmarović: Za Kosovo bi najpametnije bilo zadržati statu quo

-

-

Foto: - / -

Predsjednici Srbije i Kosova trebali su za dva dan aići u SAD, no Ured specijalnog tužitelja za ratne zločine na Kosovu podnio je optužnicu protiv predsjednika Thacija.
Za dva dana, 27. lipnja, američki predsjednik Donald Trump trebao je u Bijeloj kući ugostiti predsjednike Srbije i Kosova Aleksandra Vučića i Hashima Thacija. No Ured specijalnog tužitelja za ratne zločine na Kosovu sa sjedištem u Haagu podnio je optužnicu protiv predsjednika Thacija i drugih za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti. 

Situacija je i do sada bila teška, a sada je kompliciranija i ova situacija sa Tahcijem je samo šlag na tortu, rekao je vanjskopolitički analitičar Branimir Vidmarović.

- Trebali su ići u Washington kako bi se nešto dogovorilo, ali ovdje je previše igrača upleteno u igru (SAD, EU i Rusija) i iako se svi slažu da treba mir i da treba riješiti kosovsko pitanje, provedba i realizacija je sasvim drugi par rukava.

Na pitanje kakvi su odnosi Beograda i Prištine, Vidmarović je rekao da su složeni, ali malo bolji. 

- Imamo dvije razine - najvišu odnos između Vučića i Thacija i donju to je društvo, srpsko i kosovsko koje je većinski protiv takvih nagodbi i Vučić i Thaci moraju pronaći način kako to predstaviti stanovništvu, rekao je Vidmarović dodavši da na visokoj razini postoji konsenzus, ali na građanskoj ne.

- Tu postoji i europska razina - Brisel - koji bi htio sporazum koji bi zadovoljio i jednu i drugu stranu, ali da ne naruši teritorijalnu cjelovitost prema rezoluciji 1244.

Istaknuo je kako je Brisel u zadnje dvije godine izbačen iz igre, ali to nije vanjskopolitički poraz Brisela već splet prevelikih ciljeva i ambicija sa svih strana gdje se nešto mora filtrirati.

- Srbiji se puno popušta, što se tiče uvjeta pristupanja EU-u, kako bi se riješilo pitanje Kosova. Vučić je to odlučio iskoristiti kako najbolje zna i umije. SAD stišće više Kosovo nego Srbiju i to brine javnost jer kako je odjednom Kosovo postalo negativni igrač, a Vučić glavni mirotvorac. Tu je i Rusija koja nema puno utjecaja ni u Srbiji ni na Kosovu, ali će iskoristiti da malo zaustavi američka staranja i europske napore. U svemu tome imamo široki splet različitih ambicija, ciljeva za koje je kriv Vučić koji nije mogao na vrijeme definirati točno što bi htio i u kojem smjeru. Htio je biti svačiji igrač i dobivati podršku sa svih strana, ali sada je došlo do situacije kad će se teško izvući bez nekakvih žrtvi, rekao je Vidmarović.

Istaknuo je da bi za Kosovo najpametnije bilo zadržati statu quo jer nedostatak sporazuma je bolje od lošeg sporazuma.

- Treba biti strpljiv, razuman, stopirati sve negativno i pričekati da prođu američki izbori, koji bi mogli dosta toga promijeniti. Treba skupiti snagu, volju i koncentraciju i vidjeti kako se može razgovarati s Briselom, zaključio je Vidmarović. 
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!