Vijeća za ljudska prava zasjedat će gotovo šest tjedana

28.02.2023.

19:33

Autor: Dnevnik HTV-a/IMS/HRT

Sjednica Vijeća za ljudska prava u Ženevi

Sjednica Vijeća za ljudska prava u Ženevi

Foto: Denis Balibouse / REUTERS

Ruska agresija na Ukrajinu u središtu je rasprave sjednice Vijeća za ljudska prava u Ženevi. Sudjeluje gotovo 150 visokih dužnosnika, a očekuje se i dolazak zamjenika ruskog ministra vanjskih poslova. Na kraju sjednice predviđeno je i glasanje o nastavku rada UN-ovih istražitelja u Ukrajini.

Vijeće će zasjedati gotovo šest tjedana, prvi put toliko dugo u svojoj povijesti. Ove se godine obilježava 75. obljetnica Opće deklaracije o ljudskim pravima.


- Toliko puta organizatorima humanitarnih akcija dopuštamo da se bave potrebama na terenu kako bi ostalo vremena za pregovore, ali mi ne možemo riješiti problem. Mi osiguravamo vrijeme za rješavanje problema. Ne oklijevam reći da pomažemo ljudima i smanjujemo patnju, ali na kraju političko vodstvo mora pronaći rješenje, rekao je Jagan Chapagain, glavni tajnik Međunarodne federacije društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca.


video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!