Vijeće Europe: Rat donosi posebne oblike nasilja prema ženama

10:04 / 08.03.2022.

Autor: V.K./Hina/HRT

Nasilje nad ženama

Nasilje nad ženama

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Invazija na Ukrajinu podsjeća da je rat uvijek povezan s nasiljem nad ženama i djevojkama, priopćila je povodom Međunarodnog dana žena glavna tajnica Vijeća Europe Marija Pejčinović Burić.


Dok i dalje svjedočimo užasima rata u Ukrajini, pozivam na dogovor o održivim humanitarnim koridorima koji su ključni za omogućavanje sigurnog prolaza tisuća izbjeglih koji bježe od smrti i uništenja većinom žena i djece, napisala je čelnica te organizacije koja okuplja 47 država šireg europskog područja.

Među članicama je i Rusija, no njezino sudjelovanje u radu organizacije suspendirano je nakon napada na Ukrajinu.

Pejčinović Burić je pohvalila solidarnost članica Vijeća koje su izrazile solidarnost i pružile pomoć više od 1,7 milijuna ljudi izbjeglih iz Ukrajine, pritom izdvojivši Poljsku.

Suočeni smo s tmurnom činjenicom da je rat uvijek povezan s posebnim oblicima nasilja nad ženama i djevojkama, upozorila je bivša hrvatska šefica diplomacije.

Dok pokušavaju pobjeći od sukoba, žene i djevojke su još ranjivije, prijeti im nasilje, seksualno zlostavljanje i silovanje, napisala je, dodavši kako im je stoga potrebna posebna vrsta podrške i zaštite.   

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!