09:21 / 06.01.2018.

Autor: HRT

Vijeće sigurnosti kritiziralo SAD zbog Irana - opet prosvjedi

-

-

Foto: - / -

Sastanak VS-a pretvorio se u kritike upućene SAD-u zbog traženja sastanka o nečemu što su neke države članice ocijenile kao unutarnje pitanje Teherana.
Sastanak Vijeća sigurnosti UN-a na kojem se raspravljalo o nedavnim protuvladinim prosvjedima u Iranu, pretvorio se u kritike upućene Sjedinjenim Američkim Državama zbog traženja sastanka o nečemu što su neke države članice ocijenile kao unutarnje pitanje Teherana.

Francuski veleposlanik pri UN-u izjavio je kako prosvjedi ne ugrožavaju međunarodni mir i sigurnost. "Koliko god smo zabrinuti zbog događaja posljednjih nekoliko dana u Iranu, oni sami po sebi nisu prijetnja međunarodnom miru i sigurnosti", rekao je Francois Delattre. Američka veleposlanica u UN-u Nikki Haley izjavila je kako iranski režim prezire prava svojeg naroda dugi niz godina te dodala da je SAD "neumoljiv s onima u Iranu koji traže slobodu za sebe, prosperitet za svoje obitelji i dostojanstvo naroda te nikakva prozivanja da su prosvjednici 'lutke stranih sila' to neće promijeniti".

Tisuće vladinih pristaša izašle su u subotu na ulice iranskih gradova četvrti dan zaredom, a Teheran je raspravu u UN-u o stanju u Iranu nazvao još jednom vanjskopolitičkom "pljuskom" američkom predsjedniku Donaldu Trumpu.

Prosvjedi u Iranu započeli su prije više od tjedan dana nakon što je vlada objavila planove za podizanje cijena goriva i rezanje novčane pomoći za siromašne Irance. Proširili su se na više od 80 gradova, a najmanje 21 osoba je poginula dok su stotine su uhićene u prosvjedima koji su se prometnuli u protuvladine, napose u Teheranu, gdje su napadnute vladine zgrade i policijske stanice. Iranski veleposalnik u UN-u Gholamali Khoshroo rekao je kako njegova vlada ima "čvrste dokaze" da su nedavni prosvjedi u Iranu bili "vrlo jasno usmjereni iz inozemstva". Ocijenio je i da je SAD zloupotrijebio svoju moć kao stalna članica Vijeća sigurnosti sazivajući sastanak o prosvjedima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!