20:37 / 09.06.2021.

Autor: Branka Slavica/Dnevnik/IMS/HRT

Vijeće sigurnosti: Presuda Mladiću - korak u procesu pomirenja

Branka Slavica

Branka Slavica

Foto: HRT / HTV

Na sjednici Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda države članice demonstrirale su rijetko jedinstvo. Pohvaljen je rad Mehanizma za međunarodne kaznene sudove (MICT) i zaključeno je da je presuda Ratku Mladiću važan korak u procesu pomirenja, kazala je dopisnica HTV-a iz SAD-a Branka Slavica za središnji Dnevnik. 

Sud u Haagu kritizirala je samo Rusija, rekavši da je sva krivnja na jednoj stani te kako je presuda Mladiću mrlja na ugled MICT-a.

Srbija je doživjela niz kritika zbog nesuradnje s Haaškim sudom. Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić je u obraćanju videovezom više poruka poslao domaćoj publici, nego onoj na East Riveru, kazala je Slavica. Vučić je rekao da za zločine prema Srbima nitko nije odgovarao, a spominjao je i Gotovinu i Jasenovac. Predstavnik Hrvatske pri UN-u Ivan Šimonović ga je podsjetio tko je i kada počeo rat na području bivše Jugoslavije, na sve nestale koje Hrvatska još traži, kao i to da je Mladić svoj ratni put počeo 1991. u Hrvatskoj, za što nikada neće odgovarati.

Iako je predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik pokušao spriječiti obraćanje veleposlanika BiH, Sven Alkalaj rekao je da je BiH danas zahvalna država.

Uoči puta u Europu, američki predsjednik Joe Biden potpisao je uredbu kojom najavljuje blokiranje imovine i zabranu poslovanja američkoj strani te zabranu ulaska u SAD osobama i entitetima koji se povezuju s opstruiranjem demokracije i mirovnih procesa na području bivše Jugoslavije.

Ova uredba je proširenje dosadašnjih uredbi koje je prvi 2001. potpisao američki predsjednik Bush. Biden zemljama bivše Jugoslavije dodaje i Albaniju. Uredbe su fokusirane na korupciju i sve one koji dovode u pitanje već potpisane mirovne sporazume na području zapadnog Balkana i koji ugrožavaju teritorijalnu cjelovitost. Ovo je jasna poruka Bidenove administracije što neće tolerirati. Imena i entiteti nisu objavljeni, a možemo ih očekivati sljedećih mjeseci. Time se bavi Ministarstvo financija i State Department. Washington u najavi novih sankcija nije tražio potporu Bruxellesa, kazala je za HTV Branka Slavica. 

- Nije na nama da komentiramo odluke američke administracije. Mi imamo vlastiti angažman sa svim državama na Zapadnom Balkanu. Jedan od dobrih primjera bilo je posljednje Vijeće ministara vanjskih poslova, na kojemu su strateška rasprava i naše partnerstvo s tom regijom bile glavne teme. Visoki predstavnik Borrell uveo je i običaj redovitih neformalnih razgovara o svim gorućim i osjetljivim pitanjima vezanima uz tu regiju. Prošlog mjeseca organizirali smo jednu takvu neformalnu večeru. Dakle, prisutnost EU-a na području Zapadnog Balkana vrlo je snažna. O sankcijama ne razmišljamo, nisu u našoj agendi. Svaka odluka o mogućim sankcijama treba pritom biti donesena jednoglasno medu državama članicama. Ako bi one smatrale da treba uvesti sankcije parterima na Zapadnom Balkanu, onda bismo krenuli tim putem. Ali to trenutačno nije u planu, kazao je Peter Stano, glasnogovornik EK za vanjsku i sigurnosnu politiku.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!