Vijeće sigurnosti UN-a osudilo pogubljenja u Mjanmaru

28.07.2022.

02:14

Autor: HRT/Hina/Reuters

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Izvor: / Shutterstock

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda osudilo je pogubljenje četvorice demokratskih aktivista od strane vladajuće vojske Mjanmara te je zatražilo oslobađanje svih zatvorenika.

Vijeće sigurnosti pozvalo je na prekid svake vrste nasilja uz poštivanje ljudskih prava. Inače, među zatvorenicima se nalazi i dosadašnji 71-godišnji predsjednik Win Mynt te Aung San Suu Kyi, prije dva desetljeća dobitnica Nobelove nagrade za mir.

Među četvero pogubljenih su aktivist Ko Jimmy i zastupnik u parlamentu Phyo Zayar Thaw, a svi su osuđeni na smrtnu kaznu za "teroristička djela". Suđenje je održano iza zatvorenih vrata što su udruge za ljudska prava ocijenile kao nepravdu.

Mjanmarska vojska je tijekom 2021. godine izvela državni udar i preuzela vlast u ovoj zemlji izazvavši žestoki otpor stanovništva i velike prosvjede. Vlasti su odgovorile progonom prosvjednika, aktivista i novinara.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!