Vijeće UN-a produžilo mandat tijelu koje istražuje zločine u Ukrajini

04.04.2023.

18:09

Autor: Hina/Reuters/E.P.C.

UN-ovo Vijeće za ljudska prava, Ženeva

UN-ovo Vijeće za ljudska prava, Ženeva

Foto: Denis Balibouse / REUTERS

Vijeće za ljudska prava Ujedinjenih naroda velikom je većinom glasalo za produženje mandata istražnog tijela koje se bavi ratnim zločinima počinjenima u ruskoj invaziji na Ukrajinu. 

Dvadeset osam država glasalo je 'za', 17 ih je bilo suzdržano, a dvije su glasale bile protiv produženja mandata tog povjerenstva za godinu dana. 


- Raspon i brutalnost ruskih zločina u Ukrajini jednostavno su izvan svakog ljudskog poimanja, rekla je uoči glasovanja ukrajinska veleposlanica pri UN-u u Ženevi Jevgenija Filipenko.


- Čvrsto vjerujemo da bi nastavak rada povjerenstva u daljnjem istraživanju, dokumentiranju i izvješćivanju o kršenjima ljudskih prava i međunarodnim zločinima počinjenim protiv naroda u Ukrajini mogao spasiti još nedužnih života i pridonijeti privođenju počinitelja odgovornosti i pravdi za žrtve, dodala je ukrajinska veleposlanica.


Povjerenstvo je, u izvješću objavljenom u ožujku, utvrdilo da bi dio zločina koje su ruske snage počinile u Ukrajini, uključujući mučenje i napade na energetsku infrastrukturu zemlje, mogli biti zločini protiv čovječnosti.


Rusija se odbila obratiti Vijeću UN-a, odbija optužbe 


Rusija, koja se odbila obratiti Vijeću UN-a za ljudska prava, odlučno negira da je činila zločine ili ciljala civile u Ukrajini.


Povjerenstvo koje istražuje zločine počinjene u ruskoj agresiji utvrdilo da je oko 16 tisuća djece nezakonito prebačeno i deportirano iz Ukrajine. Povjerenstvo se pritom poziva na brojeve ukrajinske vlade. 


Rusija negira optužbe, tvrdeći da je dobrovoljno evakuirala ljude iz Ukrajine.


- Putinov rat izazvao je strašne humanitarne posljedice u Ukrajini, diljem Europe i svijeta, a prisilno preseljenje i deportacija ukrajinske djece doista su gnusni, rekla je Michle Taylor, stalna predstavnica SAD-a u Vijeću.


Povjerenstvo koje istražuje ratne zločine počinjene u ruskoj agresiji u Ukrajini, nema pravno obvezujuće ovlasti, no rasprave u njemu mogu potaknuti istrage koje potom dostavljaju dokaze nacionalnim i međunarodnim sudovima.


Produženje mandata istrage dogodilo se dok se očekuje da će Međunarodni kazneni sud tražiti uhićenje ruskih dužnosnika zbog deportacije djece iz Ukrajine i napada na civilnu infrastrukturu.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!