10:07 / 17.03.2021.

Autor: M.M./Hina/HRT

Vijetnam će do kraja godine proizvoditi svoje cjepivo

Cjepivo protiv koronavirusa

Cjepivo protiv koronavirusa

Foto: Ilustracija/Igor Kralj / Pixsell

Vijetnam do kraja godine planira proizvoditi svoje cjepivo protiv koronavirusa koje će u uporabu ući 2022., objavilo je tamošnje ministarstvo zdravlja.

Sve veći broj država pokušava ubrzati razvoj svog cjepiva zbog nestašica u svijetu i zabrinutosti zbog novih varijanti virusa. Sputavanje pandemije velikim dijelom ovisi o razvoju cjepiva, priopćilo je ministarstvo. U razvoj i proizvodnju vijetnamskog cjepiva uključene su četiri tvrtke, a dvije već testiraju na ljudima.

Vijetnam se zasad oslanjao na cjepivo AstraZenece, a od početka cijepljenja 8. ožujka, u zemlji od 96 milijuna ljudi cijepilo se njih 20 tisuća. Za razliku od europskih država, ministarstvo zdravlja ne planira zaustaviti cijepljenje tim cjepivom zbog niza slučajeva tromboze.

Vijetnamska vlada ranije je objavila da će joj trebati 150 milijuna doza cjepiva koja će nabaviti izravno ili putem svjetske inicijative COVAX.

Hvaljen zbog uspješne borbe protiv koronavirusa Vijetnam je imao 2560 zaraženih, a umrlo je samo 35 ljudi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!