Vijetnamski predsjednik Phuc podnio ostavku

17.01.2023.

11:04

Autor: HRT/V.G./Hina

Nguyen Xuan Phuc

Nguyen Xuan Phuc

Foto: Lillian Suwanrumpha / Reuters

Vijetnamski predsjednik Nguyen Xuan Phuc podnio je ostavku pošto ga je vladajuća Komunistička partija proglasila krivim za kršenja i nepravilnosti dužnosnika koji su mu bili podređeni, javlja u utorak državna novinska agencija.

Phuc (68), bivši premijer, obnašao je manje od dvije godine predsjedničku dužnost koja je uglavnom ceremonijalna i za sada nije jasno tko će ga zamijeniti.

- Potpuno svjestan svoje odgovornosti pred partijom i narodom, podnio je zahtjev za ostavkom na dodijeljenu mu dužnost, on je napušta i povlači se, objavila je Vijetnamska novinska agencija citirajući izjavu moćnog i utjecajnog Centralnog komiteta KP-a.

Nagađa se da je Phucova ostavka povezana s ostavkama u siječnju dvojice potpredsjednika vlade koji su s njime radili kada je bio premijer.

Ostavku još mora potvrditi Nacionalna skupština.

Vlast u Vijetnamu službeno počiva na četiri stupa, a ti su moćni partijski sekretar, zatim predsjednik, premijer te predsjednik parlamenta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!