13:48 / 07.12.2021.

Autor: M.Š./Hina/HRT

Ujedinjeni Arapski Emirati mijenjaju dane vikenda

Abu Dhabi

Abu Dhabi

Foto: Zhukov Oleg / Shutterstock

Službeni vikend u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) mijenja se na subotu i nedjelju kako bi se olakšalo poslovanje sa zapadnim zemljama, priopćilo je čelništvo te zemlje Perzijskog zaljeva.

Od 2006., službeni vikend je bio u petak i subotu, kao i u ostalim zemljama Bliskog istoka koje su većinski muslimanske.

Novi radni tjedan od ponedjeljka do petka stupa na snagu u siječnju. Vladina tijela će također usvojiti novi raspored od četiri i pol radna dana u tjednu. U petak će se, naime, raditi pola radnog vremena, tj. četiri sata.

Službena novinska agencija WAM ističe da je UAE prva država na svijetu koja skraćuje radni tjedan.

Ta odluka ima za cilj ne samo osnažiti gospodarsku konkurentnost zemlje već i uravnotežiti posao s osobnim životom.

- UAE će biti bolje usklađena s globalnim tržištima, olakšat će financijske, trgovinske i ekonomske transakcije sa zapadnim zemljama i omogućiti jače poslovne veze multinacionalnim kompanijama sa sjedištem u UAE, piše WAM.

Odluka stiže u vrijeme kada Saudijska Arabija također nastoji privući međunarodne tvrtke da otvore regionalna središta u Rijadu. Dio je to plana kraljevine da diversificira gospodarstvo utemeljeno na nafti te otvori zemlju turizmu i investicijama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!