Vinković iz Bruxellesa: Ukrajinci traže još oružja kako bi krenuli i u oslobađanje teritorija

08.04.2022.

08:35

Autor: M.Š./HRT

Tihomir Vinković javio se iz Bruxellesa

Tihomir Vinković javio se iz Bruxellesa

Foto: HTV / HRT

NATO-ovi saveznici i nakon dvodnevnog sastanka u Bruxellesu pokazali su jedinstvo i ujedinjenu podršku Ukrajini.

- Antony Blinken, američki državni tajnik i glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg na svojim su konferencijama za medije ponovili da postoji jedinstvo unutar Saveza. Da će se naoružavati i na sve druge načine pomagati Ukrajina, da Rusija mora zaustaviti agresiju i da se mora provjeriti gdje su počinjeni zločini te da se odgovorni moraju procesuirati, rekao je u javljanju iz Bruxellesa naš dopisnik Tihomir Vinković.

Sada se pokazuje, dodaje, da su podaci SAD-a, koji je i prije agresije upozoravao da bi se ovo moglo događati, bili točni.

- Iz drugih država, pa i članica NATO-a, to se prilično omalovažavalo. Prva žrtva toga omalovažavanja je čelništvo francuske obavještajne službe, koje je imalo krive procjene. Također, čelnik te agencije nije prenosio svojim vlastima američke informacije koje su se pokazale kao istinite. Radi se o tome da su Putin i njegov glasnogovornik Peskov preko svojih govora i nijekanja postojanja ukrajinskog naroda zapravo najavili da će činiti zločine, dodaje.

Ukrajinska strana pak traži vojnu pomoć, dio će dostaviti Australija, a Njemačka, kako oni navode, zaostaje u dostavljanju svojih oklopnih vozila.

- Kuleba je navodio da im daju zrakoplove, borbene zrakoplove i borbena vozila i dajte nam oružje da možemo krenuti u oslobađanje svoga teritorija. Ukrajina, država koja je napadnuta, za njih je svako oružje obrambeno, nema obrambenog i ofenzivnog oružja, istaknuo je.

O mogućem priključenju Finske i Švedske NATO-u, o čemu je također bilo govora, Vinković kaže:

- To je jedno od pitanja koje se postavlja posljednjih mjeseci, a odgovor NATO-a je - to je na njima. Države samostalno odlučuju. U Finskoj raste potpora ulasku, njihovo pučanstvo je većinom prošlo određenu vrstu vojne obuke. Spremni su za suočavanje s mogućom ruskom agresijom. Šveđani govore da jesu samostalni i neutralni, no ne možemo biti neutralni u ovakvoj situaciji. Oni su dostavljali oružje Ukrajini. Hoće li ući u NATO, Šveđani kažu da žele što bližu suradnju te da će narod o tome odlučiti, zaključuje. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!