20:23 / 05.02.2021.

Autor: Zdenka Kardum/Dnevnik/IMS/HRT

Virus je i dalje oko nas

Koronavirus

Koronavirus

Foto: Ilustracija / Pixabay

U svijetu je od početka pandemije koronavirusom zaraženo više od 105 milijuna ljudi, a Covid-19 uzeo je već dva milijuna 300 tisuća žrtava. No, čini se da virus konačno popušta, nadajmo se ne privremeno. Početkom siječnja dnevno je u svijetu bilježeno više od 800 tisuća novozaraženih, posljednjih dana taj je broj pao ispod 500 tisuća, što budi nadu da izlazimo iz pandemijske agonije. Konačnu pobjedu nad virusom trebala bi donijeti cjepiva, oko kojih se i danas   

Posljednjih tjedana pada broj novooboljelih u svijetu. Ipak, u Njemačkoj znanstvenici upozoravaju na opasnost od mutiranih novih sojeva koronavirusa. 

- Tri su varijante novih sojeva stigle u Njemačku. I te varijante daju virusu novi poticaj. To će povećati broj zaraza, a nadzor će biti teži jer su virus zarazniji, govori Lothar Wieler, ravnatelj Instituta za zarazne bolesti Robert Koch.

Pojedini stanovnici Berlina spremni su se cijepiti i ruskim cjepivom kako bi se porazio koban virus. 

Kancelarka Angela Merkel zajedno s premijerima saveznih vlada idućeg će tjedna odlučivati o popuštanju mjera. 

- Vidjet ćemo svjetlo na kraju tunela. Pokušat ćemo se vratiti u normalno stanje. Mjere koje ćemo prvo popustiti odnosit će se prije svega na rad vrtića i škola, govori Angela Merkel, njemačka kancelarka. 

Europska unija našla se na udaru kritika zbog nabavke i distribucije cjepiva. Kritike pljušte i zbog sporosti u planu cijepljenja. Unija je osigurala ukupno 2 cijela 3 milijarde doza cjepiva za svoje građane i susjedstvo. To je bio ispravan pristup jer moramo ujedinjeno djelovati u borbi protiv virusa, to stoji između ostaloga u pismu europskoj javnosti šefice Europske komisije i potpredsjednice Komisije za demografiju i demokraciju. 

- Od samog početka željeli smo da svaka država članica, bez obzira na veličinu, ima pravedan pristup cjepivima. Samo zamislite što se moglo dogoditi da je samo jedna ili dvije države članice imala pristup cjepivima, što se zaista moglo i dogoditi da nije bilo naše kolektivne pregovaračke moći. Što bi to značilo za jedinstveno tržište i naše jedinstvo u Europi, govori Dubravka Šuica, potpredsjednica Europske komisije za demografiju i demokraciju.

Visoki predstavnik Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku izrazio je nadu da će se rusko cjepivo Sputnjik Ve uskoro koristiti i u Uniji. 

- Sada se nadam da će Europska agencija za lijekove moći potvrditi učinkovitost ovog cjepiva kako bi se moglo koristiti i u državama Europske unije. To je dobra vijest. I dobro je da postoji još jedan izvor opskrbe, govori Josep Borrell, visoki predstavnik Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku.

Istodobno, tvrtka "Johnson & Johnson" zatražila je od američkih regulatora hitno odobrenje svojeg cjepiva u SAD-u, a idućih će tjedana isti zahtjev poslati i Europskoj agenciji za lijekove.

- Cjepivo "Johnson & Johnson" je dobro jer je potrebna samo jedna doza i ne zahtijeva složene uvijete skladištenja. Ispitivanja su pokazala da je učinkovito 85 posto, ističe Jesse Goodman, glavni znanstvenik sa Sveučilišta Georgetown.

I dok još uvijek traju sporovi na relaciji Bruxelles, proizvođači cjepiva Francuzi podupiru treće zaključavanje zemlje zbog velikog broja smrtnih slučajeva i novooboljelih. Ankete javnog mišljenja pokazuju da 55 posto stanovnika Francuske odobrava novu blokadu zemlje.

video thumb
video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!