07:33 / 13.06.2020.

Autor: Jelena Perleta/T.V./Dnevnik/IMS/Hina

Virus ne posustaje

Foto: REUTERS/Ricardo Moraes

Foto: REUTERS/Ricardo Moraes

Foto: - / REUTERS

Još traje borba s koronavirusom diljem svijeta - zaraženo je više od 7 milijuna 800 tisuća ljudi, a umrlih 430 tisuća. Posebno je teško u Brazilu, koji je, nakon Sjedinjenih Država, najteže pogođena zemlja.
Još traje borba s koronavirusom diljem svijeta - zaraženo je više od 7 milijuna 800 tisuća ljudi, a umrlih 430 tisuća. Posebno je teško u Brazilu, koji je, nakon Sjedinjenih Država, najteže pogođena zemlja. Novi slučajevi i u Kini zbog čega je hitno uvedena karantena u 11 pekinških gradskih četvrti. I u susjednoj Sloveniji - dva nova slučaja zaraze.

Prije gotovo mjesec dana Slovenija je prva u Europi proglasila kraj epidemije, no pojavljuju se novi slučajevi. Po jedan zaraženi u Mariboru i Novoj Gorici. Srećom, nema umrlih. Od ponedjeljka se otvaraju svi malogranični prijelazi s Hrvatskom, kao i oni s Italijom, a s regijom Furlanijom već danas.

A u Italiji se vratio nogomet. Pred praznim stadionom susreli su se igrači Juventusa i Milana. Nisu mogli sakriti sreću.

Brazil je odustao od kandidature za organizaciju Svjetskog nogometnog prvenstva za žene 2023. Vlada nije mogla dati  financijska jamstva s obzirom na koronavirus koji je u toj zemlji uzeo maha. Zastrašujući su prizori masovnih grobnica.

Brazil vrhunac zaraze tek očekuje, a Kina drugi val želi svakako izbjeći. Nakon dva mjeseca u Pekingu novi slučajevi - zaraženo je 40-ak radnika tržnice na jugu grada. Uvedena je hitna karantena u 11 gradskih četvrti.

- Većina svijeta sada je usred prvog vala pandemije. U nekim državama u Europi, na jugoistoku Azije i Sjeveru Amerike prošao je vrhunac infekcije i one se polako oporavljaju. U nekima iznova raste broj zaraženih, što se može tumačiti kao drugi val, rekao je novinarima u Ženevi direktor za hitna stanja Svjetske zdravstvene organizacije Mike Ryan.

- Moramo se dobro pripremiti za pojavu novog vala, no osobito je sada važno suzbiti nove izvore zaraze. Naravno da polažemo nadu u cjepivo i lijekove. Kina i europske zemlje, uključujući Njemačku, trebale bi uložiti zajedničke napore u vezi s tim, kaže Hans-Dieter Klenk, Institut za virologiju na Sveučilištu u Marburgu.

I dok stručnjaci pozivaju na razuman oprez, prizori otvaranja šampanjca govore više od 1000 riječi. Ovako se noćas slavilo na granici Njemačke i Poljske, koja je otvorila granice sa susjedima. Europa ipak lakše diše.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!