11:22 / 15.01.2020.

Autor: V.K./Hina

Virus ptičje gripe u Rumunjskoj

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Foto: - / -

Rumunjska je objavila pojavu visoko patološkog virusa ptičje gripe H5N8 na farmi na sjeverozapadu zemlje, a riječ je o prvoj takvoj epidemiji u tri godine.
Rumunjska je objavila pojavu visoko patološkog virusa ptičje gripe H5N8 na farmi na sjeverozapadu zemlje, a riječ je o prvoj takvoj epidemiji u tri godine, priopćila je Svjetska organizacija za zdravlje životinja (OIE).

Od virusa je uginulo 11.190 ptica u jatu od 18.699 ptica u regiji Maramures pored granica s Ukrajinom i Mađarskom, objavio je OIE sa sjedištem u Parizu, navodeći izvješće rumunjskih veterinarskih službi.

Ostale ptice iz jata su usmrćene, priopćio je OIE.

Drugi slučaj ptičje gripe H5N8 u Mađarskoj u tjedan dana Opasan soj ptičje gripe otkriven je na velikoj farmi pataka na istoku Mađarske, objavila je Nacionalna agencija za sigurnost prehrambenog lanca, dva dana nakon pojave prvog takvog slučaja u zemlji zadnjih godina.

Gripa se zadnjih dana proširila u Poljskoj, Rumunjskoj, Slovačkoj i Mađarskoj.
Riječ je o jako patogenom soju virusa H5N8 koji se ponovno pojavio u Poljskoj početkom siječnja.

Mađarska agencija objavila je da se provodi eliminacija svih 115.000 pataka na spomenutoj farmi, nakon što je početkom tjedna ubijeno više od 50.000 pura ne bi li se zaustavilo širenje virusa.

Virus se vjerojatno širi jer divlje ptice migriraju i šire zarazu putem vode, objašnjavaju vlasti.

Agencija navodi da je ovaj soj virusa sličan onom koji je harao zemljom 2016.

Peradarski proizvodi sigurni su za konzumaciju, ističe. Mađarska će ograničiti i transport ne bi li suzbila virus.

Bolest u Europi za sada nije prešla na ljude.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!