18:17 / 09.06.2020.

Autor: KRISTINA PEŠIĆ/T.V./Dnevnik/IMS/HRT

Više od 100 tisuća novih slučajeva zaraze koronavirusom u 24 sata

Foto: REUTERS/Shamil Zhumatov

Foto: REUTERS/Shamil Zhumatov

Foto: - / REUTERS

U posljednja 24 sata u svijetu je zabilježeno više od 100 tisuća novih slučajeva zaraze koronavirusom, čime je ukupan broj oboljelih premašio 7,2 milijuna.
U posljednja 24 sata u svijetu je zabilježeno više od 100 tisuća novih slučajeva zaraze koronavirusom, čime je ukupan broj oboljelih premašio 7,2 milijuna. Dnevno je više od tri tisuće preminulih, žrtava pandemije već je gotovo 410 tisuća. No, unatoč tim podacima, zemlje diljem svijeta ukidaju restriktivne mjere u borbi protiv virusa.

Dan nakon što su iz Svjetske zdravstvene organzacije poručili da ne trebamo postati samozadovoljni i odustati od borbe s COVID-om 19 jer se globalna slika i dalje pogoršava, svijet nastavlja s opuštanjem.

Brazil je drugi prema broju zaraženih na svijetu, ali stanovnici Rio de Janeira se vraćaju na plaže.

- Nije još vrijeme za popuštanje mjera jer broj zaraženih i dalje raste, a vlada prikriva realno stanje, ističe Vagner Almeida, Rio de Janeiro.

COVID 19 odnio je više od 36 tisuća žrtava, ali otkako je u petak Brazil pretekao Italiju, na stranicama Ministarstva zdravstva više se ne objavljuju podaci. S obzirom na to da predsjednik Bolsonaro minorizira stanje, pojedine lokalne vlasti organizirale su testiranje građana da bi znali kako se ponašati.

Zbog popuštanja mjera i masovnih prosvjeda, porastao je broj novozaraženih u gotovo polovici američkih saveznih država.

No u dosadašnjem žarištu New Yorku nisu odustali od plana popuštanja mjera pa se oko pola milijuna građevinaca i vlasnika manjih obrta vratilo na posao.

Višemjesečno ograničenje kretanja ukida se i u Moskvi. Gotovo 13 milijuna građana može koristiti javni prijevoz i slobodno se kretati iako je novozaraženih i dalje više od 1000 na dan.

Dok iz Svjetske banke ocjenjuju da će ove godine pasti gospodarska aktivnost za 5,2%, što je za mnoge najdublja recesija od Drugog svjetskog rata, meditaranske zemlje strepe pred turističkom sezonom. Talijani zamjeraju susjedima Austrijancima što ne otvaraju granice.

- Nadamo se da će Austrija otvoriti granice od 15. lipnja i da će nam doći barem polovica od nekadašnjih 6 milijuna turista, poručio je Valerio Zoggia, gradonačelnik Jesola u pokrajini Veneto.

Grci pak bilježe rast novozaraženih, dobrim dijelom upravo zbog stranih dolazaka.

U Sjevernoj Makedoniji je pak, nakon 10 dana, konačno manje od stotinu novih slučajeva zaraze. U Srbiji ih je 69, BIH 23, dok Slovenija ima jednog novooboljelog.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!