Više od 100.000 ljudi u svijetu preminulo od koronavirusa

10.04.2020.

22:32

Autor: Gordan Žvanović/Dnevnik/IMS/HRT

Foto: Eduardo Munoz/REUTERS

Foto: Eduardo Munoz/REUTERS

Foto: - / REUTERS

Španjolska i Italija, najveća europska žarišta i danas bilježe pad broja novooboljelih i preminulih.
Broj žrtava koronavirusa u svijetu večeras je premašio sto tisuća. Zaraženih je oko milijun 640 tisuća, od čega najviše, već vrlo blizu pola milijuna, u Sjedinjenim Državama, gdje dramatično raste i broj preminulih, najviše u New Yorku. Španjolska i Italija, najveća europska žarišta, i danas bilježe pad broja novooboljelih i preminulih.

U predblagdansko vrijeme crkve u Italiji sablasno su prazne. Svećenik u Cataniji stolce je, stoga, popunio dječjim crtežima.

- Ražalostilo nas je služenje mise uz pogled na prazne redove pa smo potaknuli djecu da na neki način budu prisutna - svojim radovima s temom Uskrsa u vrijeme koronavirusa, rekao je svećenik Fabio Vassallo.

Talijanska vlada odlučila je mjere izolacije produljiti do 3. svibnja, a za Uskrs su najavljene strože policijske kontrole. Cilj je sačuvati silazni trend u broju novozaraženih.

Španjolska policija već provodi intenzivnije prometne kontrole kako bi se spriječila uobičajena obiteljska putovanja za uskrsne blagdane. U posljednja 24 sata u toj je zemlji od posljedica zaraze preminulo 605 osoba, što je najmanji broj žrtava u jednom danu od 24. ožujka.

- Ukupan broj slučajeva veći je od 157 tisuća. Povećanje broja zaraženih u odnosu na dan prije je 3 posto, tako da nastavljamo sa silaznom tendencijom, rekao je Maria Jose Sierra iz španjolskog centra za koordiniranje kriza u zdravstvu.

U Francuskoj je oboljelih više od 80 tisuća. Među njima je i pedeset članova posade francuskog nosača zrakoplova Charles de Gaulle. Bolest COVID-19 do sada je pogodila tisuće zdravstvenih djelatnika, a oni koji su ozdravili vraćaju se na prvu liniju u borbi protiv koronavirusa.

U susjednoj Bosni i Hercegovini zaraženo je gotovo 900 ljudi. Zbog porasta broja oboljelih u Hercegovačko-neretvanskoj županiji zabranjeno je napuštanje prebivališta. Česta su kršenja mjera izolacije.

- Ozbiljno smo dali preporuku da se zabrani kretanje ili da se reducira kretanje tijekom vikenda jer je ovo na jedan način neodrživo, rekao je Goran Čerkez, pomoćnik ministra za javno zdravlje Federacije BiH.

Dužnosnici u Srbiji tvrde da je epidemija u toj zemlji na vrhuncu. Potvrđeno je gotovo 240 novih slučajeva zaraze, a pet je osoba preminulo.

Broj umrlih u SAD-u, koji je globalno žarište pandemije s gotovo 470 tisuća zaraženih, iz dana u dan doseže nove rekorde. U New Yorku nedostaje mjesta za ukop pa se lijesovi polažu u masovne grobnice na otoku Heart. Ondje su od 19. stoljeća bili pokapani građani New Yorka bez rodbine, kao i oni čije obitelji nisu mogle platiti pogreb.

- Premda svjedočimo porastu broja preminulih, u isto vrijeme bilježimo dramatičan pad broja pacijenata kojima treba bolničko liječenje, rekao je Anthony Fauci, voditelj stožera za borbu protiv koronavirusa u SAD-u.

- Na vrhu smo brda kad je riječ o epidemiji i poprilično sam siguran da krećemo nizbrdo. Ponegdje je taj trend već počeo, rekao je američki predsjednik Donald Trump.

U predblagdansko vrijeme milijuni Amerikanaca koji su zbog pandemije ostali bez posla pokušavaju spojiti kraj s krajem. Koliko je pandemija pogodila gospodarstvo, pokazuju i prizori iz Los Angelesa gdje se na podjelu besplatnih namirnica čekalo u koloni dugoj dva kilometra.

Ruska prijestolnica dodatno je ojačala restrikcije kretanja i gospodarskog života dok se covid-19 nastavlja širiti Moskvom.

- Najveći dio tvrtki će se zatvoriti, kao i gradilišta osim onog gdje se podiže nova bolnica. Stojimo pred teškim testovima u nadolazećim danima i tjednima. Zaposlenici će od ponedjeljka trebati posebnu dozvolu za put na posao - rekao je gradonačelnik Sergej Sobjanin.

Turska je naredila stanovnicima 31 grada, među kojima Istanbula i Ankare, da od petka u ponoć ne izlaze nikamo 48 sati, u okviru novih strogih mjera borbe s pandemijom koronavirusa.

Većina od 47.029 zaraženih koronavirusom u Turskoj živi u Istanbulu koji ima više od 15 milijuna stanovnika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!