17:25 / 06.07.2020.

Autor: I.D./Alenka Marina/Vijesti/IMS/HRT

Više od 11 i pol milijuna zaraženih koronavirusom, preminulih više od 530.000

-

-

Foto: - / -

Najteže je u Sjedinjenim Američkim Državama i Brazilu. Zabrinjava i rast broja zaraženih u nama susjednim zemljama.
U svijetu je zabilježeno više od 11 i pol milijuna slučajeva zaraze koronavirusom. Od posljedica je preminulo više od 530.000 oboljelih. Najteže je u Sjedinjenim Američkim Državama i Brazilu. Zabrinjava i rast broja zaraženih u nama susjednim zemljama.

Grčka je zatvorila granicu za srbijanske građane. Dopušten im je ulazak u iznimnim slučajevima uz posebnu dozvolu. Zabrana će trajati najmanje deset dana.

U Beogradu, u kojem je proglašeno izvanredno stanje, od ponoći je obvezno nošenje maski. Zbog velikog broja zaraženih, podiže se privremena bolnica za COVID-19 s oko 500 kreveta.

Stanje je loše i na Kosovu. Tijekom vikenda zaraza je potvrđena kod 330 osoba. Bolesni će se smještati i u privatne bolnice.

U Bosni i Hercegovini - ipak je malo lakše. Danas su potvrđena 62 pozitivna testa.

U Španjolskoj nova žarišta. Sjeverozapadna regija Galicija uvela je ograničenja kretanja samo dan nakon što je to učinila Katalonija. Uvedena je petodnevna zabrana napuštanja mjesta boravka. Maske su obvezne, čak i na plažama. Glavna izvorišta epidemije su barovi.

Bolnice u nekim dijelovima SAD-a više nemaju dovoljno mjesta za oboljele. Obvezne maske neki i dalje odbijaju nositi.

Novi soj koronavirusa možda nije potekao iz Kine, tvrdi britanski znanstvenik Tom Jefferson. Virus je vjerojatno bio prisutan stoljećima prije nego što je postao opasan. Jefferson to potkrepljuje dokazima.

U ožujku prošle godine tragovi novog soja koronavirusa pronađeni su u otpadnim vodama u Barceloni, u kasnu jesen u Milanu i Torinu te u Brazilu. Svi nalazi potvrđeni su prije nego što je smrtonosna bolest otkrivena u Kini.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!