Više od 11 milijuna zaraženih u svijetu

04.07.2020.

13:24

Autor: Gordan Žvanović/Dnevnik u podne/IMS/HRT

default error photo
Više od 11 milijuna zaraženih i oko pola milijuna umrlih od posljedica zaraze koronavirusom u svijetu . Najteže je u Sjedinjenim Državama gdje se broj zaraženih približava tri milijuna, a umrlih je prešao 130.000.
Više od 11 milijuna zaraženih i oko pola milijuna umrlih od posljedica zaraze koronavirusom u svijetu . Najteže je u Sjedinjenim Državama gdje se broj zaraženih približava tri milijuna, a umrlih je prešao 130.000. Savezna država Kalifornija zatvara plaže.

Kupači u Kaliforniji iskoristili su posljednji dan za kupanje jer plaže će tijekom vikenda biti zatvorene zbog sve teže epidemiološke situacije. Diljem SAD-a u jednom danu koronavirusom zaraženo je oko 55.000 ljudi, a čak sedam saveznih država bilježi nove dnevne rekorde.

Stanje je dramatično i u Brazilu, gdje od posljedica epidemije dnevno umire više od 1200 ljudi. No predsjednik Bolsonaro uložio je veto na dijelove zakona koji propisuje obvezno nošenje zaštitnih maski u zatvorenim prostorima i na masovnim okupljanjima.

- Cilj nije onemogućiti zaraženoj osobi da zarazi druge. Ljudi će se prije ili poslije ionako zaraziti. Cilj je bio zaustaviti redove ispred bolnica i spriječiti umiranje zbog izostanka medicinske skrbi, a to smo i učinili, rekao je Jair Bolsonaro, brazilski predsjednik, koji je na udaru kritika zbog zanemarivanja preporuka stručnjaka o držanju socijalne distance. On se i dalje redovito rukuje i grli svoje pristaše.

Francuzi drugačije gledaju na neodgovorno ponašanje vlasti. Protiv Edouarda Philippea, koji je jučer podnio ostavku na mjesto premijera, pokrenuta je istraga zbog loših poteza vlade u odgovoru na pandemiju. Liječnici i sindikati žalili su se zbog nedostatka medicinske opreme. Pod istragom je i dvoje bivših francuskih ministara zdravstva.

Velika Britanija nastavlja s popuštanjem mjera. Prvi put u tri mjeseca u Engleskoj svoja vrata otvaraju pubovi, restorani i frizeri. Lokalni je pub, u znak potpore ugostiteljima, posjetio princ William. - Bez sumnje, stroge mjere spasile su stotine tisuća života, ali imale su i negativan utjecaj na naš način života i gospodarstvo, rekao je Boris Johnson, britanski premijer.

U Srbiji je u posljednja 24 sata umrlo 11 osoba, a 309 je zaraženo. U Beogradu se nalazi 85% novozaraženih. Tamo je uvedeno izvanredno stanje. Uz obvezno nošenje maski u zatvorenom prostoru pooštrene epidemiološke mjere uključuju zabranu rada noćnih klubova.

Europska komisija autorizirala je uporabu lijeka Remdesivir za liječenje težih slučajeva bolesti Covid-19 kod osoba starijih od 12 godina. Potvrda je prošla prema ubrzanoj proceduri samo tjedan dana nakon što ga je preporučila Europska agencija za lijekove.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!