22:25 / 04.04.2020.

Autor: Sanja Gvozdanović/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Više od 200 zemalja prijavilo COVID-19

-

-

Foto: - / -

Osim Kine u kojoj se prvi put pojavio virus, više od 200 zemalja i regija prijavilo je COVID-19.
Osim Kine u kojoj se prvi put pojavio virus, više od 200 zemalja i regija prijavilo je COVID-19.

U državi New Yorku 630 umrlih u jednom danu, najviše dosad
Velika Britanija se priprema na dugotrajnu karantenu
Koronavirus - iz minute u minutu

U Francuskoj je danas zabilježen najveći broj smrtnih slučajeva na svijetu - 1053. U Španjolskoj i Italiji broj zaraženih i umrlih lagano opada - u Italiji prvi put nakon tjedan dana broj umrlih pao je ispod 700. Ondje upozoravaju da se treba pripremiti na dugotrajnu borbu protiv koronavirusa.

Diljem svijeta istodobno traje borba - za spas nacionalnih ekonomija. Jer život i u doba korone - ide dalje.

U skladištu Dirka de Heera na sjeveru Nizozemske tone krumpira. Dosad ga je trebao prodati, ali tržište se urušilo gotovo u jednome dahu - sa zatvorenim restoranima i ljudima kod kuće popularni "patat" nitko ne prodaje niti bi ga imao tko kupiti. - Ponovno ću posaditi krumpir i nadam se da će najesen, kada ga počnem vaditi, svjetsko tržište biti opet otvoreno i da će cijena biti dobra, rekao je Dirk de Heer, poljoprivrednik iz Beemstera, Nizozemska.

Krumpir je trebao prodati prerađivačima i dobiti 18 centa po kilogramu. Ali epidemija je uzela danak pa ga sad prodaje mljekarima za cent. 

Ni toliko Španjolac Miguel Angel Carnero ne zaradi od odmarališta koje ima nadomak Madrida. Nema turista, poslovnih sastanaka ni vjenčanja pa je u bungalove nastanio izbjeglice -  65 ljudi, uglavnom iz Venezuele. 

- Svakoga dana razgovaram s njima, pitam trebaju li što. Donosimo im besplatne pelene, nastojimo im pomoći jer živimo u teškim vremenima, govori  Miguel Angel Carnero, vlasnik turističkog kompleksa.

Dok je tako, ni svoje zaposlenike ne može plaćati, privremeno ih je otpustio, ali i oni dolaze i pomažu.

Manja je pomoć potrebna Qasimu Khanu otkako njegov mali latinoamerički restoran u središtu Kopenhagena ne prima goste, ali priprema hranu za dostavu. Ne zna koliko dugo još može tako, ali zabrinjava ga odluka vlade o postupnom ublažavanju mjera uvedenih zbog koronavirusa.

- Prvo sam pomislio da ne vidimo što se događa u svijetu. Mislim da je prerano za otvaranje zemlje iako bi to za nas bilo dobro, rekao je Qasim Khan, suvlasnik i kuhar restorana u Kopenhagenu.

Ostane li broj novozaraženih i umrlih stabilan, vlada će nakon Uskrsa početi provoditi svoju odluku jer su procijenili da bi duboka recesija za dansko društvo mogla biti opasnija od ponovnog izbijanja epidemije.

Za Južnu Koreju još nije došlo vrijeme opuštanja pa ovako izgleda testiranje za posao u jednoj javnoj tvrtki.

Oni trebaju posao, a tvrtka zaposlenike kako bi se othrvala ekonomskoj krizi. Nogometni stadion bio je jedino rješenje da se udovolji mjerama socijalnog distanciranja.

Drže se mjera i u Parizu pa je sinoć violinistica Stephanie-Marie Degand prvi put svirala susjedima sa svoga balkona. Iz konzervatorija u Lyonu i Parizu pozvali su europske glazbenike da učine isto i klasičnom glazbom oplemene ove dane. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!