Više od 300 povjerljivih dokumenata pronađeno u Trumpovom domu

23.08.2022.

08:14

Autor: M.Š./Hina/HRT

Imanje Donalda Trumpa u Palm Beachu

Imanje Donalda Trumpa u Palm Beachu

Foto: Marco Bello/File Photo / REUTERS

Američka vlada pronašla je više od 300 dokumenata s oznakama tajnosti na imanju bivšeg predsjednika Donalda Trumpa na Floridi, uključujući materijal CIA-e, Agencije za nacionalnu sigurnost i FBI-a, izvijestio je New York Times pozivajući se na više osoba upućenih u to pitanje.

Početnu seriju od više od 150 dokumenata označenih kao tajne pronašao je Nacionalni arhiv SAD-a u siječnju, izvijestile su novine. Trumpovi suradnici dali su američkom Ministarstvu pravosuđa drugi set u lipnju, dok je treća serija zaplijenjena u raciji FBI-a ranije ovog mjeseca, rečeno je.

Ministarstvo pravosuđa nije zasad odgovorilo na zahtjev za komentar, kao ni predstavnici bivšeg predsjednika.

Trump je u ponedjeljak zatražio od federalnog suda da privremeno blokira FBI u pregledu materijala koje je zaplijenio 8. kolovoza iz njegove kuće u Mar-a-Lagu dok se ne imenuje poseban odbor koji će nadgledati pregled.

Pretraga je dio federalne istrage o tome je li Trump nezakonito uklonio dokumente kada je napustio dužnost u siječnju 2021. nakon što je izgubio predsjedničke izbore od demokrata Joea Bidena.

Tijekom svoje pretrage, FBI je zaplijenio 11 kompleta klasificiranih materijala u Mar-a-Lagu, od kojih su neki bili označeni kao "vrlo povjerljivi" - najviša razina tajnosti rezervirana za najstrože čuvane podatke američke nacionalne sigurnosti i koji se mogu pregledati samo u posebnim državnim ustanovama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!