Više od 400 milijuna ljudi pogođeno pješčanom olujom na sjeveru Kine

11.04.2023.

11:52

Autor: HRT/DPA

Pješčana oluja

Pješčana oluja

Foto: Asad / Pixsell/XINHUA

Velika pješčana oluja je prohujala kroz kineski glavni grad Peking i druge pokrajine na sjeveru zemlje, pogodivši otprilike 409 milijuna ljudi, navelo je kinesko ministarstvo šuma, a prenosi list Global Times.

Indeks kvalitete zraka u Pekingu prešao je gornju granicu i dosegao razinu od 1300 u ponedjeljak navečer, pri čemu se razina od 150 već smatra "nezdravom".

Oluja je smanjila vidljivost na nekoliko desetaka metara.

Pješčana oluja je došla s juga Mongolije i, osim Pekinga, pogodila druge sjeverne kineske pokrajine, uključujući Unutarnju Mongoliju, Heilongjiang i Xinjiang, navelo je ministarstvo.

Pokrila je područje od ukupno 2.29 milijuna četvornih kilometara.

Meteorološki centar je zabilježio da se sjever Kine ove godine već suočio s više pješčanih oluja nego li je zabilježeni prosjek u proteklih deset godina.

Indeks kakvoće zraka u Pekingu u utorak ujutro još je uvijek iznosio oko 900, uz izuzetno visoku koncentraciju čestica PM10 i uz oblak prašine nad glavnim gradom, koji su tek kasnije rastjerali vjetrovi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!