14:23 / 19.10.2020.

Autor: M.M./Hina

Više od 50% osoba s preboljelim Covidom nakon bolnice mjesecima osjeća simptome

Ilustracija (Davor Puklavec/PIXSELL)

Ilustracija (Davor Puklavec/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Više od polovice osoba koje su, nakon preboljelog Covida-19 otpuštene iz bolnice, u iduća su 2-3 mjeseca osjećale su simptome kratkog daha, umora, anksioznosti i osjećaja depresije.
Više od polovice osoba koje su, nakon preboljelog Covida-19 otpuštene iz bolnice, u iduća su dva do tri mjeseca osjećale simptome poput kratkog daha, umora, anksioznosti i osjećaja depresije, pokazali su rezultati manjeg britanskog istraživanja.

-
COVID-19 - najnovije informacije    

Istraživanjem, koje su proveli znanstvenici s britanskog sveučilišta Oxford, praćen je dugoročan utjecaj Covida-19 na 58 pacijenata hospitaliziranih s dijagnozom ove bolesti.

Otkrilo se da su se u nekih pacijenata, nakon zaraze koronavirusom razvile abnormalnosti na više organa te da je nekima dugotrajna upala mjesecima stvarala zdravstvene probleme.

Studija još nije prošla stručnu recenziju drugih znanstvenika, no opažanja su objavljena na internetskoj stranici MedRxiv.

- Ove spoznaje ističu potrebu za daljnjim istraživanjem fizioloških procesa povezanih s Covidom-19 i razvojem cjelovitog i dopunjenog modela kliničke skrbi za pacijente nakon otpuštanja iz bolnice, rekla je dr. Betty Raman, suautorica istraživanja s Oxforda.

Prethodno izvješće britanskoga Nacionalnog instituta za zdravstvena istraživanja (NIHR) objavljeno prošli tjedan pokazalo je da trajanje bolesti nakon infekcije koronavirusom, koje se naziva i "dugi covid", može uključivati širok spektar simptoma koji utječu na razne dijelove tijela i uma.

Rezultati studije oxfordskog sveučilišta ukazuju na to da je i dva do tri mjeseca od pojave simptoma Covida-19 64 posto pacijenata patilo od kratkog daha, a 55 ih je prijavilo neprekidan osjećaj umora.

MRI snimke su ukazale na abnormalnosti pluća u 60 posto bolesnika koji su preboljeli Covid, abnormalnosti na bubrezima kod njih 29 posto, nepravilnost u radu srca kod 26 posto pacijenata i abnormalnosti jetre kod 10 posto oboljelih.

- Otkrivene abnormalnosti usko su povezane sa serumskim biljezima upale, rekla je Raman. To upućuje na potencijalnu povezanost kronične upale i trajnih oštećenja organa među preživjelima, istaknula je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!