12:51 / 30.03.2021.

Autor: Hina/HRT/D.S.

Više od 500 mrtvih, pobunjeničke frakcije prijete hunti

Prosvjed protiv vojnog puča

Prosvjed protiv vojnog puča

Foto: Dawei Watch / REUTERS

Mjanmarske snage sigurnosti ubile su više od 500 civila u prosvjedima koji su izbili nakon puča 1. veljače i svrgavanja izabrane čelnice Aung San Suu Kyi, a pobunjeničke skupine zaprijetile da će se pridružiti prosvjednicima ako vojska nastavi s prolijevanjem krvi.

Mjanmarski generali oglušili su se na osude i sankcije Zapada i nastavljaju svoj teror kako bi zaustavili prodemokratske prosvjede i štrajkove. 


Prema Udruženju za pomoć političkim zatvorenicima (AAPP), pobunu protiv vojne hunte životima je do sada platilo 510 ljudi, među kojima su brojni učenici i studenti.


Najkrvaviji dan je bio u subotu kada su oružane snage ubile najmanje 107 civila, među kojima i sedam maloljetnika.


Više pobunjeničkih frakcija je stoga danas zaprijetilo da će uzeti oružje u ruke protiv hunte.


- Ako snage sigurnosti nastave ubijati civile, pridružit ćemo se prosvjednicima i uzvratiti, poručile su pobunjeničke skupine među kojima je i Vojska Arakana (AA).

Radi se o dobro naoružanoj skupini s više tisuća boraca.


Prema riječima Debbie Stithard iz Međunarodne federacije za ljudska prava (IFHR), postoji bojazan da će stanje prerasti u potpuni građanski rat.


- Hunta ne popušta i ne želi učiniti nikakve ustupke, a prosvjednici, do sada uglavnom miroljubivi, pozvali su u pomoć naoružane skupine kako bi se zaštitili, rekla je Stithard.


Od stjecanja nezavisnosti Mjanmara 1948., brojne etničke skupine su u sukobu sa središnjim vlastima i žele veći stupanj autonomije, pristup prirodnom blagu kojim ta zemlja obiluje, ali i dio novca od unosne trgovine drogom.


Vojska je s nekoliko pobunjeničkih skupina posljednjih godina dogovorila prekid vatre te je čak povukla AA s popisa terorističkih organizacija, no vojska je ovaj tjedan pokrenula nekoliko operacija na jugoistoku zemlje, ciljajući jednu od najvećih oružanih skupina Karensku nacionalnu uniju (KNU) zbog napada i zauzimanja jedne vojne baze i likvidacije više vojnika.


Ovo je prvi takav događaj u tom području unazad 20 godina.


Tijekom 1980., KNU je pod oružjem imala oko 20.000 ljudi. Prema podacima iz 2006, taj se broj spustio na oko 4000.


U bijegu pred nasiljem, iz Mjanmara je na Tajland pobjeglo oko 3000 ljudi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!