Više od 60 nestalih nakon eksplozije u Bejrutu

08.08.2020.

11:26

Autor: Hina/HRT

default error photo
Libanonski, francuski, njemački, ruski i spasioci iz drugih zemalja nastavljaju potragu za preživjelima na području eksplozije.
Više od 60 osoba još se vode kao nestale u Bejrutu, četiri dana nakon eksplozije u luci u kojoj je razorena prijestolnica i poginulo više od 150 ljudi, rekao je dužnosnik libanonskog ministarstva zdravstva.

-
Broj mrtvih popeo se na 154, među kojima 25 još nije identificirano. Usto, imamo 60 osoba koje se još vode kao nestale, rekao je dužnosnik za agenciju France Presse.

Ministarstvo je u petak priopćilo da je najmanje 120 od više od 5.000 ozlijeđenih u eksploziji u utorak i dalje kritično.

 U Bejrutu 135 poginulih, ozlijeđen jedan hrvatski državljanin
 Ekskluzivno u Dnevniku hrvatski pomorac koji je nastradao u Bejrutu
• U Libanonu proglašena trodnevna žalost

Eksploziju u bejrutskoj luci prouzročilo je nekoliko tona amonijeva nitrata koji se šest godina čuvao u skladištu "bez sigurnosnih mjera", kako je priznao sam premijer.

Libanonski, francuski, njemački, ruski i spasioci iz drugih zemalja nastavljaju potragu za preživjelima na području eksplozije.

Silna eksplozija kakva u Libanonu nije zapamćena ostavila je bez doma stotine tisuća ljudi, raspirujući bijes stanovništva zbog lošeg rada vlade koju optužuju za nesposobnost i za korupciju.

Tisuće Libanonaca očekuju se danas na velikom prosvjedu protiv vlasti u Bejrutu koju smatraju odgovornom za ovu katastrofu.

Libanonski predsjednik Michel Aoun odbio je bilo kakvu međunarodnu istragu o eksploziji ocijenivši da bi samo "razvodnila istinu".

Dvadesetak lučkih i carinskih čelnika je uhićeno, doznaje se od pravosudnih i od sigurnosnih izvora. Među njima su ravnatelji carinske uprave Badri Daher i lučke Hassan Koraytem.

Poginula i supruga nizozemskog veleposlanika

Supruga nizozemskog veleposlanika u Libanonu preminula je nakon što je zadobila teške ozljede u eksploziji, objavilo je nizozemsko ministarstvo vanjskih poslova.

Hedwig Waltmans-Molier (55) ozlijeđena je dok je stajala pored svojeg supruga, veleposlanika Jana Waltmansa, u dnevnom boravku njihove kuće u Beirutu, objavilo je ministarstvo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!