Više od 7000 medicinskih sestara štrajka u New Yorku

09.01.2023.

22:33

Autor: HRT/A.V./Hina

Štrajk medicinskih sestara u New Yorku

Štrajk medicinskih sestara u New Yorku

Foto: ANDREW KELLY / REUTERS

Tisuće medicinskih sestara u dvjema njujorškim bolnicama stupile su u ponedjeljak u štrajk nakon što su pregovori o ugovorima zapeli na pitanju plaća i broja osoblja, što je uzrokovalo odgodu zahvata i termina u jednoj od ustanova.

Štrajk je uključio više od 7000 medicinskih sestara u Medicinskom centru Montefiore u Bronxu i bolnici Mount Sinai na Manhattanu, navodi se u priopćenju Udruge medicinskih sestara države New York.


Pandemija covida-19 zajedno s brojnim slučajevima respiratornog sincicijskog virusa i ovogodišnjom sezonom gripe opteretili su zdravstveni sektor u najmnogoljudnijem gradu u zemlji, stvarajući napetosti između medicinskih sestara i njihovih poslodavaca.


- Dosta je, Sinai, rekla je u ponedjeljak predsjednica Udruge medicinskih sestara države New York Nancy Hagan ispred bolnice Mount Sinai, okružena medicinskim sestrama. 


- Ono što tražimo je sigurno osoblje i kvalitetna skrb za pacijente. Mislimo da ne tražimo previše.


Bolnice su u ponedjeljak u odvojenim izjavama objavile da su medicinskim sestrama ponudile povećanje plaća od 19,1 posto.


Medicinski centar Montefiore također je rekao da ima namjeru otvoriti više od 170 novih radnih mjesta za medicinske sestre.


Ta je bolnica dodala da ju je štrajk prisilio da pomakne sve operacije i zahvate koji nisu nužni i odgodi termine u ambulantama.


Sinai je objavio da se većina njegovih ambulantnih termina i procedura odvija prema rasporedu.


Od početka pregovora o ugovorima prije četiri mjeseca, sindikat je uspio postići dogovore ili nove ugovore za medicinske sestre u sedam drugih bolnica u New Yorku.


Gradonačelnik New Yorka Eric Adams rekao je u nedjelju da on i njegovo osoblje pomno prate situaciju i da je gradski zdravstveni sustav spreman odgovoriti na sve izazove koji bi se mogli pojaviti zbog obustave rada. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!