06:44 / 03.03.2020.

Autor: M.Š./Hina

Više od 90 tisuća zaraženih; Dramatično upozorenje čelnika WHO-a

Ravnatelj Svjetske zdravstvene organziacije Tedros Adhanom Ghebreyesus (foto: REUTERS/Denis Balibouse/File Photo)

Ravnatelj Svjetske zdravstvene organziacije Tedros Adhanom Ghebreyesus (foto: REUTERS/Denis Balibouse/File Photo)

Foto: - / REUTERS

Svijet se bori s koronavirusom. Zaraženih je više od 90 tisuća.
Svijet se bori s koronavirusom. Zaraženih je više od 90 tisuća. Virus je stigao na sve kontinente, izuzev Antarktike.

- Deveti zaraženi u Hrvatskoj: Novi slučaj je u Varaždinu

Nakon što je objavljeno da se broj zaraženih u Kini smanjuje, velika se bitka s koronavirusom vodi u žarištima poput Južne Koreje, Italije i Irana.

- U zadnja 24 sata bilo je gotovo devet puta više slučajeva Covida 19 prijavljenih izvan Kine nego u Kini, rekao je ravnatelj WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus na tiskovnoj konferenciji u Ženevi.

- Nalazimo se na neistraženom području, istaknuo je.

Posljednje informacije govore da je u svijetu zaraženo više od 90 tisuća ljudi u 73 države i teritorija.

Izvan Kine imamo 172 smrtna slučaja, a brojka ukupno umrlih popela se na 3.115.

Neke zemlje već su zatvorile škole, potiču rad od kuće, a otkazuju se i javni događaji poput koncerata ili sportskih natjecanja.

Uspostavljena "skupina za odgovor" na razini Europske unije

Europske vlade i tvrtke u ponedjeljak su pokušale naći načine kako bi širenje novog koronavirusa stavile pod nadzor dok broj zaraženih stalno raste.

- Europski centar za prevenciju i nadzor bolesti je razinu rizika za građane Europske unije zbog širenja koronavirusa povećao s nisko do umjerene na umjerene do visoke, rekla je u Bruxellesu predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Europska komisija je u ponedjeljak uspostavila skupinu za odgovor na koronavirus koja će razmatrati medicinske rizike kao i posljedice po promet i mobilnost u Europskoj uniji te njeno gospodarstvo.

- Ne trebamo se prepustiti panici, no stanje će se vjerojatno još pogoršati, rekao je povjerenik Komisije za krizna stanja Janez Lenarčič na konferenciji za medije u Bruxellesu.

Hrvatsko predsjedništvo pokrenulo mehanizam

U međuvremenu je hrvatsko predsjedništvo Vijećem EU-a objavilo da je u potpunosti pokrenulo mehanizam Unije za odgovor na krize, Integrirani politički odgovor na krize (IPCR), koji treba omogućiti brzo i usuglašeno donošenje političkih odluka u teškim i složenim krizama.

Druga od tri razine ICPR-a, mehanizam razmjene informacija, već je aktivirana u petak.

Nova razina predviđa održavanje kriznih sastanaka, među ostalim Europske komisije, Europskog vijeća, predstavnika pogođenih članica i drugih bitnih strana na kojima se pripremaju prijedlozi o kojima potom odlučuju članice.

Za sada bez nadzora unutar Schengena

Europska središnja banka (ECB) je rekla da je "spremna poduzeti odgovarajuće i ciljane mjere" s obzirom na to da je pojava bolesti stvorila "rizike za gospodarstvo i funkcioniranje financijskih tržišta", kako je rekla je predsjednica ECB-a Christine Lagarde.

- U 18 članica EU-a ranije u ponedjeljak potvrđeno je 2100 slučajeva zaraze uz 38 umrlih, rekla je povjerenica Komisije za zdravstvo Stella Kyriakides.

- Osamnaest članica je pokrenulo zajednički postupak nabave zaštitne medicinske opreme, dodala je.

Niti jedna država EU-a za sada nije najavila uvođenje graničnog nadzora unutar schengenske zone slobodnog kretanja.

- Europski ministri financija će o stanju razgovarati na telekonferenciji, najavio je predsjednik Eurogrupe Mario Centeno u ponedjeljak, kako bi usuglasili nacionalne odgovore.

Zaraženih više od 90 tisuća

Neke su kompanije, ipak, stvari uzele u svoje ruke, poput British Airwaysa, Ryanaira i Lufthanse otkazujući ili smanjujući broj letova za europske zemlje s najvećim brojem slučajeva zaraze.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!