Više od dvije tisuće ljudi na Povorci ponosa u Sarajevu

24.06.2023.

23:26

Autor: HRT/D.M./Hina

Povorka ponosa u Sarajevu

Povorka ponosa u Sarajevu

Foto: Armin Durgut / PIXSELL

Stotine sudionika uključujući istaknute osobe iz javnog života, političare i diplomate priključilo se u subotu "Povorci ponosa" organiziranoj u Sarajevu kako bi se promovirala prava LGBTIQ osoba i upozorilo na stalnu diskriminaciju kojoj su izloženi u Bosni i Hercegovini.

Povorka ponosa organizirana je u Sarajevu četvrti put pod sloganom "ponosno zajedno", a prema procjenama organizatora u njoj je sudjelovalo više od dvije tisuće osoba. No i sada je sudionike među kojima je bilo i puno veleposlanika zapadnih država, uključujući američkog, morao osiguravati veliki broj policajaca, a dijelovi grada kroz koje su se kretali bili su blokirani za promet.

Iz župaanijskog su MUP-a ipak istaknuli kako je ove godine na osiguranju angažirano dvostruko manje policajaca nego ranije, što smatraju potvrdom da su ova okupljanja sada znatno manje rizična nego ranije.

'Mi još uvijek nismo ravnopravni'


- Postoje neke stvari koje se nisu promijenile, a to je da se zakonski izjednače sve osobe. Mi još uvijek nismo ravnopravni, kazala je aktivistica za ljudska prava Lejla Huremović

U BiH istospolne zajednice nisu priznate niti je partnerima u takvim vezama moguće ostvariti bilo kakva prava.

Ranije tijekom dana manja skupina članova radikalne desničarske udruge pod nazivom "Vjera, narod, pravda" organizirala je prosvjed protiv povorke ponosa, no nisu privukli veću pozornost građana. Predsjednik te udruge Sanin Musa kazao je kako su oni protiv povorke jer se zalažu za tradicionalne vrijednosti i protive se nemoralu, a tvrde kako ga šire upravo pripadnici LGBTIQ zajednice.

Podjele oko povorke


Oko povorke podijelile su se i političke stranke, pa čak i one koje čine vladajuću koaliciju u državi i Federaciji, ali i u Sarajevskoj županiji. Potporu povorci jasno su dali samo iz Naše stranke (NS), čiji je predsjednik Edin Forto koji je i državni ministar u njoj sudjelovao.

No gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić, članica SDP-a, odbila je zahtjev organizatora da gradska Vijećnica u večernjim satima bude osvijetljena duginim bojama. To ipak nije spriječilo neke od istaknutih članova SDP-a da se pridruže povorci i tako daju osobnu potporu zahtjevima drugih sudionika.

Sarajevo je jedini grad u BiH u kojemu su pripadnici LGBTIQ zajednice uspjeli organizirati svoja okupljanja. Vlasti u Banjoj Luci su ranije ove godine zabranile njihov skup a organizitori su uz to i fizički napadnuti. Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik nakon toga je najavio kako će u tom entitetu donijeti zakon kojim će pripadnicima LGBTIQ zajednice zabraniti pristup ustanovama poput škola.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!