08:25 / 27.03.2020.

Autor: M.M./Hina

Više od pola milijuna zaraženih, SAD pretekao Kinu

Foto: REUTERS/Lucy Nicholson

Foto: REUTERS/Lucy Nicholson

Foto: - / REUTERS

Broj zaraženih koronavirusom u 202 države i teritorija diljem svijeta prešao je 500.000, a Sjedinjene Države su od Kine preuzele titulu zemlje s najviše slučajeva.
Broj zaraženih koronavirusom u 202 države i teritorija diljem svijeta prešao je 500.000, a Sjedinjene Države su od Kine preuzele titulu zemlje s najviše slučajeva.

-
Donald Trump i Xi Jinping telefonski razgovarali o pandemiji
- Kina zabranila ulazak strancima    
- SAD: broj umrlih premašio 1000, u New Yorku prvi znaci usporavanja epidemije

Od sveukupno 531 tisuća slučajeva njih više od 60 tisuća potvrđeno je u posljednja 24 sata, a više od 2,5 tisuća novih smrtnih ishoda u 59 država je povećao brojku preminulih na 24 tisuće, pokazuju brojke agencije Reuters.

To četvrtak čini dosad najsmrtonosnijim danom otkad je izbila pandemija koronavirusa, sa Španjolskom i Italijom koje su svaka izvijestile o 700 preminulih.

Otprilike trećina novih slučajeva zabilježena je u SAD-u koji testira sve više ljudi. U posljednja 24 sata otkriveno je 17 tisuća zaraženih, a bilo je 281 preminulih, što je najveća jednodnevna brojka otkad se virus pojavio u toj državi.

Kina, koja je najavila zatvaranje granice za inozemne državljane od subote, izvijestila je o pet smrtnih i 55 slučajeva zaraze, dodavši kako je riječ o uvezenim slučajevima, osim njih dva. To je pad u odnosu na 67 novih slučajeva u Kini koliko ih je bilo dan ranije.

U najmnogoljudnijoj svjetskoj državi time je broj zaraženih od početka epidemije narastao na 81,340, s 3292 smrtnih ishoda.

Najveću brigu Kini sad predstavljaju uvezeni slučajevi zaraze, većinom kod kineskih državljana koji se vraćaju iz inozemstva.

Provincija Hubei, regija s oko 60 milijuna stanovnika, mjesto izbijanja epidemije, jučer nije imala nijedan novi slučaj, dan nakon što je ublažila mjere karantene i otvorila svoje granice.

Broj slučajeva u Latinskoj Americi jučer je prešao 10 tisuća, s brzim širenjem u Brazilu, Čileu i Ekvadoru.

Zemlje u kojoj su epidemije izbile u veljači sada bilježe rast broja oporavaka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!