18:34 / 28.01.2021.

Autor: Hina

Više od polovice pilota svjetskih tvrtki ne leti

Piloti

Piloti

Foto: NIR ELIAS / NIR ELIAS

Više od polovice pilota svjetskih zrakoplovnih tvrtki više ne radi svoj posao zbog pada potražnje u doba pandemije koronavirusa, a oni koji još uvijek lete osjećaju da ih poslodavci manje cijene, pokazuje nedavno istraživanje.

Istraživanje britanske publikacije GOOSE Recruitment i FlightGlobal, provedeno među 2600 pilota, pokazalo je da samo 43 posto radi posao za koji se školovalo, 30 posto je nezaposleno, 17 posto je na dopustu i 10 posto radi druge poslove.

Mnogim pilotima koji još uvijek lete pogoršali su se radni uvjeti. Primjerice, hongkonški Cathay Pacific Airways Ltd uveo je trajna smanjenja plaća do 58 posto, a Turkish Airways i Singapore Airlines Ltd privremeno smanjuju plaće. 

- Možemo vidjeti učinak koji je pandemija imala i na zaposlene pilote, rekao je glavni izvršni direktor i osnivač GOOSE Recruitmenta Mark Charman. Veliki broj ljudi osjeća se nesigurno zbog svog posla, veći broj planira potražiti nove poslove ove godine, kao i mnogi koji osjećaju da ih poslodavci manje cijene.

Što se tiče nezaposlenih pilota u istraživanju, 84 posto je reklo da je to posljedica pandemije.

Prije pandemije Covida-19 zbog rasprostranjene nestašica pilota bila je povećana potražnja za avijatičarima, zahvaljujući čemu su imali bolje radne uvjete i plaće. Sada bi 82 posto nezaposlenih pilota prihvatilo nižu plaću za novu priliku, pokazalo je istraživanje. 

Među pilotima koji su zadržali posao, piloti u Europi rekli su da im najveći stres predstavlja Covid-19, a ispitanici su kao razlog zabrinutosti naveli rizik od zaraze virusom, neusklađena pravila i mogućnost smještaja u karantenu tijekom rotacije. Četrdeset posto pilota reklo je da je na njihovo mentalno zdravlje utjecala pandemija, a brojka je veća među mlađim pilotima. 

- Količina stresa i anksioznosti koju mi je prouzročila pandemija trajno je narušila moj pogled na život, rekao je jedan anketirani pilot.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!