Više tisuća Izraelaca ponovno na ulicama protiv pravosudne reforme

25.02.2023.

22:22

Autor: HRT/Hina/V.G.

Tel Aviv

Tel Aviv

Foto: Ammar Awad / Reuters

Osmi tjedan zaredom, više tisuća Izraelaca izašlo je na ulice Tel Aviva u subotu navečer kako bi prosvjedovali protiv vrlo kontroverzne pravosudne reforme za koju se zalaže premijer Benjamin Netanyahu, a koju oni ocjenjuju napadom na demokraciju.

Tel Aviv

Tel Aviv

Foto: Ammar Awad / Reuters

Novi prosvjed održava se nakon što su dvije ključne odredbe nacrta zakona prošle u utorak u parlamentu prvo čitanje.

Prva mijenja proces imenovanja sudaca, a druga ima za cilj spriječiti Vrhovni sud da stavi van snage svaki novi temeljni zakon koji bi usvojio parlament.

Još jedna sporna odredba nacrta je uvođenje klauzule izuzeća koja bi omogućila parlamentu da poništi jednostavnom većinom neke odluke Vrhovnog suda.

Tel Aviv

Tel Aviv

Foto: Ilan Rosenberg / Reuters

- Borimo se za našu zemlju, za demokraciju, za ista prava, rekao je za agenciju France presse Ronit Peled koji je došao na prosvjed.

- Netko treba zaustaviti vladu, oni će kontrolirati naše živote. Užasnuti smo idejom da postanemo fašistička zemlja, rekao je taj 68-ogodišnji umirovljenik.

Vlada koju je u prosincu formirao Netanyahu sa strankom ekstremne desnice i ultraortodoksnih Židova najavila je u siječnju taj nacrt reforme.

Po kritičarima, tekst želi smanjiti utjecaj sudbene vlasti u korist one političke što prijeti demokratskom karakteru Izraela.

Ali Benjamin Netanyahu i njegov ministar pravosuđa Yariv Levin ocjenjuju reformu potrebnom kako bi se uspostavila ravnoteža snaga između zastupnika i Vrhovnog suda koji premijer i njegovi saveznici smatraju politiziranim.

Tel Aviv

Tel Aviv

Foto: Ammar Awad / Reuters

Visoki povjerenik UN-a za ljudska prava Volker Türk pozvao je u utorak Izrael da suspendira reformu, zabrinut za njezine posljedice po pitanju ljudskih prava i neovisnosti sudstva.

Oporba optužuje Netanyahua da želi provesti reformu iz svojih vlastitih interesa.

Njemu se sudi za korupciju u nekoliko slučajeva, a njegovi kritičari vjeruju da bi, ako se reforma usvoji, mogao njome poništiti moguću presudu koja bi ga osudila.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!