20:53 / 13.08.2021.

Autor: T.V./HRT/Hina

Visoka razina antitijela i šest mjeseci nakon cijepljenja Moderninim cjepivom

Modernino cjepivo

Modernino cjepivo

Foto: Carlos Osorio / Reuters

Nova studija pokazala je da su osobe koje su dvaput cijepljene cjepivom Moderne i šest mjeseci nakon druge doze imale visoku razinu antitijela na virus koji uzrokuje covid-19, uključujući i delta varijantu.  

Tvrtka je izvijestila da je zadovoljna rezultatima studije obavljene na manjoj grupi volontera te očekuje da bi novi podaci mogli pridonijeti novim saznanjima o potencijalnom docjepljivanju.

Rezultati istraživanja, objavljeni u časopisu Science, temelje se na nasumičnom uzorku od osam dobrovoljaca iz triju dobnih skupina među kojima je praćena razina antitijela.

Zaključeno je da su antitijela protiv svih poznatih varijanti koronavirusa bila prisutna u organizmu i šest mjeseci nakon druge doze, uključujući i delta varijantu.

Izvršni direktor Moderne Stephane Bancel je rekao kako su zadovoljni novim podacima koji ukazuju na to da se visoka razina antitijela među cijepljenima dvjema dozama cjepiva Moderne protiv covida-19 održala kroz šest mjeseci, uključujući i varijantu koja izaziva najviše zabrinutosti - deltu.

- Očekujemo da će ovi podaci, kao i sve više dokaza iz stvarnog života pridonijeti većem broju informacija koje će koristiti zdravstvenim regulatornim tijelima u odlučivanju o tomu kako i kada eventualno primijeniti i dodatnu treću dozu, dodao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!