10:17 / 21.04.2022.

Autor: Hina/A.P.C.

Visoki policijski dužnosnici BiH oslobođeni optužbe za ratni zločin

Sud BiH oslobodio policijske dužnosnike optužnice za ratni zločin

Sud BiH oslobodio policijske dužnosnike optužnice za ratni zločin

Foto: Ivica Galovic / Ivica Galovic/PIXSELL

Sud Bosne i Hercegovine oslobodio je od optužbi za ratne zločine bivšeg zapovjednika posebne policijske postrojbe MUP-a BiH Dragana Vikića i ratnog ministra unutarnjih poslova Jusufa Pušinu te još dvojicu bivših policajaca.

Dragan Vikić, koji slovi za heroja obrane Sarajeva u prvim ratnim danima te Jusuf Pušina, te policajci Nermin Uzunović i Mladen Čovčić bili su optuženi za zločin protiv ratnih zarobljenika, a Sud je nepravomoćnom presudom utvrdio da Tužiteljstvo BiH nije ponudilo uvjerljive dokaze o njihovoj krivnji.


- Sud je utvrdio da nije bilo Vikićeve zapovjedne odgovornosti, niti njegove stvarne kontrole nad počiniteljima ubojstva. Pravda je zadovoljena, kazala je novinarima Vikićeva odvjetnica Adna Dobojlić.


Dodala je kako je pravo pitanje zašto stvarni počinitelji zločina, koji je nedvojbeno počinjen, do danas nisu procesuirani.


Optužnica se temeljila na tvrdnji da su Vikić i Pušina krivi po zapovjednoj odgovornosti jer nisu spriječili ubojstvo osam zarobljenih pripadnika JNA koje su pripadnici Teritorijalne obrane BiH zarobili u travnju 1992. godine tijekom borbi za obranu Sarajeva nakon što im se u predgrađu pokvario transporter.


Nakon zarobljavanja predali su ih civilnoj policiji. Policajci su ih doveli u središte grada a pod još nerazjašnjenim okolnostima strijeljani su u Velikom parku u blizini Doma policije u kojoj je bilo sjedište postrojbe kojom je zapovjedao Vikić. Tijela ubijenih odvezena su iz parka, spaljena i pokopana na tajnoj lokaciji.


Pušina je tada bio pomoćnik ministra unutarnjih poslova a kasnije je imenovan ministrom. U optužnici je bilo navedeno kako Pušina i Vikić nisu spriječili ubojstva, ni poduzeli mjere kako bi se kaznili počinitelji zločina. 

Za zločin u Velikom parku još nitko nije kažnjen 


Mediji su kao izravnog počinitelja ubojstva zarobljenika navodili Nedžada Herendu, bivšeg pripadnika postrojbe "Ševe" koja je djelovala pri Službi državne sigurnosti (SDS) MUP-a BiH.


Herenda živi u Nizozemskoj i do danas nije izručen BiH. Pretpostavlja se da je dobio zaštitu nakon što je ranije pristao biti svjedokom u istrazi koju je haško tužiteljstvo, dok je na njegovom čelu bila Carla Del Ponte, vodilo protiv ratnog predsjednika Predsjedništva BiH Alije Izetbegovića.


Kao počinitelja tih ubojstva Herendu je tijekom iskaza na suđenju Vikiću izravno naveo i Zlatko Miletić, bivši ravnatelj Uprave policije MUP-a Federacije BiH i sadašnji zastupnik u Domu naroda parlamenta BiH.


- Ne mogu vjerovati da nadležne institucije još nisu rasvijetlile slučaj zločina u Velikom parku kao što mi je nevjeroatno da se Nedžad Herenda 30 godina nakon tog zločina nalazi na slobodi, kazao je Miletić tijekom svjedočenja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!