Visoki predstavnik u BiH nametnuo odluku o financiranju općih izbora

07.06.2022.

16:19

Autor: V.K./HRT/Hina

Christian Schmidt

Christian Schmidt

Foto: Frank Hoermann / Pixsell

Visoki međunarodni predstavnik u BiH Christian Schmidt nametnuo je u utorak odluku o financiranju općih izbora nalažući izdvajanje punog iznosa od 6,3 milijuna eura koliko je tražilo tamošnje Središnje izborno povjerenstvo nasuprot 4,8 milijuna koliko je jučer odobrilo Vijeće ministara BiH. 

Nedugo nakon što je jučer Vijeće ministara donijelo zasebnu odluku o izdvajanju dijela potrebnog novca za održavanje općih izbora predviđenih najesen u toj zemlji,

Središnje izborno povjerenstvo upozorilo je kako to neće biti dovoljno za njihovu organizaciju, te da može doći u pitanje održavanje izbornog procesa. U utorak je visoki međunarodni predstavnik Schmidt nametnuo odluku o financiranju izbora.

- Budući da financiranje izbora još nije u potpunosti osigurano potrebno je hitno osigurati da se održe na vrijeme. Ovom odlukom nalažem sljedeće, a to je da će SIP dobiti iznos od 12,5 milijuna maraka koji je inicijalno određeno za pripremu i organiziranje izbora, rekao je Schmidt na konferenciji za novinare.

Pojasnio je kako u biti preinačava jučerašnju odluku Vijeća ministara BiH. Uz to je pojasnio kako će njegova odluka vrijediti i ubuduće te će se osigurati financijska sredstva za izbore u slučaju kada BiH ne bude imala usvojen proračun, kao što je to slučaj ove godine.

Potvrdio je kako je imao potporu međunarodne zajednice za donošenje ove odluke, navodeći kako će se smatrati odgovornim dužnosnici koji blokiraju održavanje izbora.

- Netko tko misli da može igrati političke igre s osnovnim zahtjevima demokracije, mora biti odgovoran. Međunarodna zajednica će to pomno pratiti. BiH se nalazi na ključnoj točki u svojoj povijesti u kojoj se može približiti EU, dodao je.U dva navrata dužnosnici HDZ-a BiH u Vijeću ministara osporili su izdvajanje novca za organiziranje izbora iz akumuliranih sredstava od ranijih godina tvrdeći da je takva odluka nezakonita.

Ministar financija i riznice Vjekoslav Bevanda jučer je predložio odluku po kojoj bi se za održavanje izbora odobrila pozajmica od 4,8 milijuna eura od sredstava Regulacijske agencije za komunikacije BiH koju je Vijeće ministara prihvatilo.

BiH još uvijek nema donesen proračun za 2022. godinu u kojemu su predviđena sredstva i za održavanje općih izbora. Tek jučer je nacrt proračuna utvrdilo Vijeće ministara. Da bi stupio na snagu mora ga odobriti Predsjedništvo BiH, a zatim i Parlament Bosne i Hercegovine.

SAD pozdravio odluku, Dodik rekao da je to dokaz kako je BiH propala


Američko veleposlanstvo u BiH i niz visokih dužnosnika iz Sarajeva pozdravilo je Schmidtovu odluku, dok ju je osporio srpski član Predsjedništva Milorad Dodik navodeći kako to potvrđuje da je BiH propala kao država.


- Pozdravljamo amandmane Visokog predstavnika na Zakon o financiranju institucija BiH i Izbornog zakona BiH, koji će pomoći da financiranja izbora neće više biti talac zlonamjernih političkih aktera, naveli su iz veleposlanstva SAD-a.


Dodali su da će međunarodna zajednica nastaviti koristiti mjere kako bi zaštitila 'integritet i funkcionalnost i Daytonskih i BiH institucija'.


Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik osporio je odluku visokog predstavnika, dok je za državu BiH rekao da je propala.


- BiH ne postoji kao suverena država. Ona je propala, a ovo je zakucavanje od strane tih neodgovornih osoba i struktura, rekao je Dodik. Opetovao je stajalište da ne priznaje Schmidta kao visokog međunarodnog predstavnika.


- To je nešto što će imati dugoročne posljedice jer čovjek koji nije imenovan, koji nema ovlasti, čovjek koji glumi da je visoki predstavnik pukom arogancijom nekoliko zemalja, Velike Britanije koja je to inicirala, pokazuje mišiće u Bosni i Hercegovini, dodao je.


Član Predsjedništva BiH Željko Komšić, za kojega hrvatski politički predstavnici ističu da je izabran političkom voljom Bošnjaka, ocijenio je Schmidtovu odluku 'pobjedom bosanskog političkog faktora', dok je bošnjački član BiH Predsjedništva Šefik Džaferović ocijenio porazom vodeće hrvatske stranke HDZ-a BiH za koju je naveo da pokušava blokirati izbore.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!