Vjerske nesuglasice u Izraelu u vezi Ben-Gvirova posjeta Al Aksi

04.01.2023.

15:13

Autor: Hina/HRT

Itamar Ben-Gvir

Itamar Ben-Gvir

Foto: Atef Safadi / REUTERS

Vodeći ultraortodoksni židovski čelnici koji podržavaju novu izraelsku koalicijsku vladu kritizirali su u srijedu posjet krajnje desnog ministra kompleksu Al Akse u Jeruzalemu, koji je izazvao i međunarodne kritike.

Jedan zastupnik optužio je ministra za nacionalnu sigurnost Itamara Ben-Gvira da "provocira cijeli svijet".

Ben-Gvirov obilazak kompleksa Al Akse u utorak, koji Židovi štuju kao Brdo hrama, izazvao je prosvjede širom arapskog svijeta i zabrinutost Zapada.

Ministar nije prekršio zabranu molitve za Židove na simbolu palestinskog nacionalizma. No sama njegova nazočnost na kompleksu crvena je linija za vjerski konzervativnije i politički neutralne Židove.

- Zabranjeno je odlaziti u Najveću svetinju, rekao je visoki zastupnik stranke Ujedinjeni judaizam Tore Moshe Gafni u obraćanju parlamentu, govoreći o dijelu židovskih hramova koji su stajali na tom mjestu u drevna vremena i u koje većina ljudi nije smjela ulaziti.

Gafni je rekao da je tako savjetovao Ben-Gvira.

- Osim aspekta vjerskog zakona, nema se što postići provociranjem cijelog svijeta, rekao je.

Kompleks Al Akse treće je najsvetije mjesto islama. Najveća svetinja je i u judaizmu. To je simbol palestinskih nadanja da će jednoga dana imati neovisnu državu, što je sve manje izgledno s obzirom da novu izraelsku vladu premijera Benjamina Netanyahua čine krajnji desničari.

"Brdo Hrama nije samo vjersko pitanje... To je simbol suvereniteta i vlasti, i neprijatelj nas procjenjuje u skladu s našim ponašanjem ondje", odgovorio mu je Ben-Gvir putem Twittera.

Uz Ujedinjeni judaizam Tore, u novoj vladi koja je prisegnula prošli tjedna je i Shas, ultraortoksna stranka koju podržavaju sefardi bliskoistočnog podrijetla.

Ured izraelskog glavnog sefardskog rabina Yitzhaka Yosefa objavio je da je poslao Ben-Gviru "prosvjedno pismo... pozivajući ministra da ne ide ponovno na Brdo hrama".

"Čak i ako tvrdite da vam je rabinska manjina to osobno dopustila, jasno je da kao ministar u izraelskoj vladi ne smijete postupati protivno instrukcijama Glavnog rabinata koje vrijede već generacijama", navodi se u pismu koje je Reuters dobio na uvid.

Premda je posjet protekao bez incidenta, postojao je rizik od povećavanja napetosti s Palestincima nakon vala nasilja na Zapadnoj obali 2022. godine.

Hamas, palestinska islamistička skupina koja kontrolira Gazu, upozorio je u ponedjeljak da će takva ponašanja "dovesti sve strane bliže velikom sukobu".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!