15:15 / 19.10.2018.

Autor: I.M./HRT

Vlada FBiH pomoći će Aluminiju s pola milijuna eura

-

-

Foto: - / -

Izložili su dva moguća rješenja: održavanje "toploga režima" odnosno radnih strojeva i sustava kako se ne bi ugasili ili pokretanje proizvodnje u punom kapacitetu.
Na sjednici federalne Vlade u Sarajevu razgovaralo se i o rješavanju krize u Aluminiju. Izložili su dva moguća rješenja: održavanje "toploga režima" odnosno radnih strojeva i sustava kako se ne bi ugasili ili pokretanje proizvodnje u punom kapacitetu.

Vlada je obećala osigurati najmanje pola milijuna eura za održavanje rada Aluminija. Slijedila bi financijska konsolidacija koja bi podrazumijevala korekciju plaća te spuštanje na minimalac, kao i sankcioniranje odgovornih za stanje u Aluminiju.

Aluminiju 'flaster' na tjedan dana

Budući da Vlada Federacije BiH nije većinski vlasnik Aluminija, ona može samo predložiti, ali ne i donositi odluke vezano za poslovanje tvrtke. Pozvali su i Vladu Republike Hrvatske kao suvlasnika Aluminija Mostar da se uključi u rješavanje problema.

Uprava Aluminija očekuje pomoć i od vlade RH

Generalni direktor Aluminija Dražen Pandža izrazio je očekivanje da će se i hrvatska vlada uključiti u rješavanje njihovih problema. "Ne možemo službeno govoriti, ali i u RH se s velikom dozom zabrinutosti gleda na ovaj problem. Mi očekujemo potporu Vlade RH", rekao je Pandža na konferenciji za novinare u Mostaru. Dodao je kako imaju neslužbene informacije "o pozitivnim signalima iz RH". Direktor Pandža nije, međutim, objasnio na što pri tome misli.

Hrvatska je 12-postotni suvlasnik mostarskog Aluminija, dok po 44 posto udjela imaju Federacija BiH i mali dioničari, bivši radnici.

Komentirajući današnju najavu Vlade Federacije BiH da će poduzeti niz koraka kako bi se pomoglo nastavku opskrbom električne energije koja je došla u pitanje te nastavku stabiliziranja poslovanja, Pandža je rekao je kako mjere koje su javno objavljene "možda nisu primjerene",  ali ih je ocijenio početak k novom, zdravijem i boljem Aluminiju.

"Bitan je stav vlade da Aluminij mora raditi i da je interes radnika na prvom mjestu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!