22:07 / 18.08.2018.

Autor: HRT

Vlada RS-a poništila dokument o genocidu u Srebrenici

Foto: ilustracija, Goran Stanzl/PIXSELL

Foto: ilustracija, Goran Stanzl/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Razloge za reviziju dokumenta o srebreničkom masakru vlada RS-a našla je u tome što u izvještaju nisu obuhvaćeni zločini koji su počinjeni nad srpskim stanovništvom.
Vlada Republike Srpske na izvanrednoj je sjednici poništila izvještaj o genocidu na području Srebrenice koji su vlasti toga entiteta donijele 2004. unatoč brojnim osudama domaćih i međunarodnih institucija zbog pokušaja osporavanja genocida nad Muslimanima.

Razloge za reviziju dokumenta o srebreničkom masakru vlada RS-a našla je u tome što u izvještaju nisu obuhvaćeni zločini koji su počinjeni nad srpskim stanovništvom. Naložena je uspostava novog međunarodnog povjerenstva koje će poručuju "na objektivan i nepristran način utvrditi stradanja svih naroda na području srebreničke regije u razdoblju od 1992. do 1995". Vlada je naložila i uspostavu posebnog povjerenstva koje bi ispitalo i napravilo izvještaj o stradanju Srba na području Sarajeva od 1991. do 1995.

Brojne međunarodne institucije, uključujući UN, SAD i zemlje članice EU-a oštro su osudile najavu srpskih vlasti u BiH da preispitaju srebrenički masakr koji je presuđen kao genocid u nekoliko predmeta pred Haškim sudom. Na području Srebrenice pripadnici srpskih snaga su u ljeto 1995. nakon što su zauzele grad pobile više od 7000 muslimanskih muškaraca i mladića u kampanji koja je ocijenjena genocidom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!