Vlada Srbije nakon tragedije u školi skratila školsku godinu do 6. lipnja

01.06.2023.

18:18

Autor: V.K./HRT/Hina

Tragedija u Beogradu

Tragedija u Beogradu

Foto: - / Shutterstock

Školska godina u svim osnovnim i srednjim školama u Srbiji završit će 6. lipnja, odlučila je u petak srbijanska vlada, nepuni mjesec dana nakon dvije tragedije koje su duboko potresle i podijelile društvo.

U beogradskoj Osnovnoj školi Vladislava Ribnikara 3. svibnja 13-godišnji učenik očevim je pištoljem ubio zaštitara i osmero školskih kolega, a teško ranio nastavnicu i još šestero učenika, od kojih je jedna djevojčica poslije preminula u bolnici.

Dan poslije u masovnoj pucnjavi 21-godišnjak je iz automtskog oružja u dva sela kod Mladenovca ubio osmero ljudi, uglavnom mladih, a još 14 ranio.

Nastava u OŠ Vladislava Ribnikara počela je 22. svibnja, na temelju odluke Ministarstva prosvjete, unatoč zahtjevima roditelja da se, zbog teških trauma koje su djeca doživjela, školska godina zaključi s 3. svibnja, kada je počinjen zločin, nezapamćen u suvremenoj povijesti Srbije.

Današnjom odlukom vlada je odlučila skratiti školsku godinu, ostavljajući mogućnost školama čiji učenici to žele da nastave raditi do regularnog kraja školske godine 20. lipnja.

U tom se razdoblju, kako je navedeno u odluci, mogu realizirati dopunska, dodatna i pripremna nastava, nastava u prirodi te drugi oblici obrazovno-odgojnog rada u cilju poticanja socijalnih i emocionalnih vještina učenika i aktivnosti na teme tolerancije, empatije, zajedništva, podrške i zahvalnosti.

Svi učenici koji ne budu zadovoljni svojim uspjehom dobit će priliku da do 20. lipnja poprave ocjene na osobni zahtjev, priopćila je vlada.

U ovom trenutku, dodaje se u priopćenju, važnije je nego ikada usredotočiti se na ono što je najbolje za djecu jer ona zaslužuju punu podršku, ljubav i brigu.

Odlučeno je i da se u OŠ Vladislava Ribnikara izgradi memorijalni aneks u znak sjećanja na ubijene učenike i školskog čuvara.

Vlada je priopćila da su, poslije izvanrednog inspekcijskog nadzora u toj školi potvrđena saznanja Centra za socijalni rad, Ministarstva prosvjete i Ministarstva za brigu o obitelji da u školi nije bilo vršnjačkog nasilja u odnosu na malodobnog dječaka ubojicu K.K.

U obrazloženju odluke vlada je zamolila sve medije da se prema toj informaciji odnose s dužnom pažnjom i da ne objavljuju neprovjerene i nepotvrđene informacije, uz ocjenu da bi se time nastavilo traumatiziranje djece i roditelja.

Nakon dva nezapamćena masovna ubojstva, pokrenuti su masovni prosvjedi "Srbija protiv nasilja", a deseci tisuća ljudi koje je na prosvjede pozvala proeuropska oporba traže ostavke visokih policijskih dužnosnika te ukidanje reality programa i komercijalnih televizija koje smatraju krivima za poticanje i toleriranje nasilja u javnom prostoru. Pod pritiskom javnosti ostavku je nekoliko dana poslije tragedije podnio ministar prosvjete Branko Ružić.

Vlada, srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić i provladini tabloidi i televizije prosvjede su nazvali političkima, a organizatore i prosvjednike optužili da se žele okoristiti tragedijom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!