22:43 / 20.01.2022.

Autor: P.F./HRT/Hina

Vlada Srbije poništila sve upravne akte vezane uz "Rio Tinto"

Poništeni svi upravni akti vezani za "Rio Tinto"

Poništeni svi upravni akti vezani za "Rio Tinto"

Foto: Marko Djurica / Reuters

Nakon masovnih prosvjeda posljednjih mjeseci srbijanska vlada raskinula je sve odluke, dozvole i uredbe vezane uz kompaniju "Rio Tinto". Istraživali su i planirali eksploataciju litija na zapadu zemlje. Tomu su se usprotivile brojne udruge i građani okupljeni u pokretu Ekološki ustanak - višemjesečnim prosvjedima i blokadama prometnica.


- Poništeni su svi upravni akti vezani za "Rio Tinto", odnosno "Rio Sava Exploration", (tvrtka kći "Rio Tinta" u Srbiji), sve dozvole, odluke, rješenje i sve ostalo. Ugovore nikada nismo imali kao što smo više puta rekli, rekla je premijerka Ana Brnabić nakon izvanredne sjednice Vlade.

- Gotovo je, sve je završeno što se tiče "Rio Tinta", naglasila je.

Brnabić je rekla da se stavlja točka na slučaj "Rio Tinta", a oporbu, ekološke aktiviste i inozemne organizacije koje ih financiraju optužila je da svojim aktivnostima žele nauditi Srbiji, njezinom predsjedniku Aleksandru Vučiću i vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci.

Konzorcij "Rio Tinto" priopćio je uoči današnje sjednice Vlade kako je zabrinut zbog nedavnih izjava predstavnika Vlade Srbije o potencijalnom povlačenju prostornog plana za projekt "Jadar".

- Posvećeni smo razvoju projekta u skladu sa svim srpskim i međunarodnim propisima i uzimamo u obzir zabrinutost za životnu sredinu koju je javnost iskazala, priopćeno je iz "Rio Tinta".

Upitana ima li bojazni da "Rio Tinto" tuži državu i zatraži odštetu, Brnabić je rekla kako bi voljela da su svoju zabrinutost iskazali ranije i čuli što im poručuje zajednica na području planiranom za rudarenje.

- Mi se "Rio Tinta" ne bojimo, mi smo ovdje zbog našeg naroda. Neka rade što misle da je potrebno, rekla je Brnabić.

Istaknula je kako današnja odluka govori o tome da njezina vlada sluša glas naroda i štiti njegove interese.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!