16:45 / 15.04.2020.

Autor: T.D./Hina

Vlade i zdravstveni stručnjaci osuđuju Trumpov potez protiv WHO-a

Foto: REUTERS/Leah Millis

Foto: REUTERS/Leah Millis

Foto: - / REUTERS

Američka odluka o obustavi financiranja Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) nanosi udarac međunarodnoj suradnji koja je nužna u borbi protiv pandemije koronavirusa.
Američka odluka o obustavi financiranja Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) nanosi udarac međunarodnoj suradnji koja je nužna u borbi protiv pandemije koronavirusa, upozorile su u srijedu brojne vlade i zdravstveni stručnjaci.

Američki predsjednik Donald Trump u utorak je objavio da će privremeno obustaviti financiranje WHO-a i optužio zdravstvenu agenciju UN-a u Ženevi za "prikrivanje" koronavirusa, potporu Kini u protivljenju ograničenjima putovanja i jer su tu zemlju "pohvalili za takozvanu transparentnost".

"Jedina briga" WHO-a je pomoći u "spašavanju života" i "okončati pandemiju Covida-19", objavio je na Twitteru šef te UN-ove agencije Tedros Adhanom Ghebreyesus ne spominjući američku odluku.

Kina je "ozbiljno zabrinuta" zbog američkog poteza. Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova rekao je da WHO ima "nezamjenjivu" ulogu u odgovoru na javnozdravstvene krize.

- Trenutna globalna epidemiološka situacija je mračna i u kritičnom je trenutku", rekao je glasnogovornik Zhao Lijian.

- Američka odluka oslabit će kapacitet WHO-a i potkopati međunarodnu suradnju u borbi protiv epidemija.

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell izrazio je žaljenje zbog Trumpove odluke.

- Duboko žalim zbog američke odluke o prekidu financiranja Svjetske zdravstvene organizacije. Nema razloga koji bi opravdao takav potez u trenutku kada je pomoć u suzbijanju pandemije koronavirusa potrebnija no ikad. Jedino zajedničkim snagama možemo prevladati ovu krizu koja ne poznaje granice, poručio je Borrell preko Twittera.

Francuska je također izrazila žaljenje.

- Žalimo zbog te odluke, rekla je glasnogovornica francuske vlade Sibeth Ndiaye nakon sjednice vlade na kojoj se raspravljalo o paketu pomoći gospodarstvu pogođenom koronakrizom u vrijednosti od 110 milijardi eura.

Velika Britanija "ne planira zaustaviti financiranje WHO-a, koji ima važnu ulogu u vodećem globalnom zdravstvenom odgovoru", rekao je glasnogovornik premijera Borisa Johnsona oboljelog od koronavirusa.

- Važno je da zemlje rade zajedno kako bi se suprotstavile toj zajedničkoj prijetnji, istaknuo je.

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas uputio je oštru kritiku.

- Jedna od najboljih investicija u borbi protiv pandemija je jačanje UN-a, osobito nedovoljno financiranog WHO-a, primjerice za razvoj i distribuciju cjepiva i testova, rekao je Maas.

Rusija je osudila Trumpov plan kao "sebičan" i "vrlo alarmantan", objavila je državna novinska agencija TASS pozivajući se na rusko ministarstvo vanjskih poslova.

Obustava financiranja "udarac je organizaciji u trenutku kada se nalazi u središtu pažnje međunarodne zajednice", rekao je zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov.

Švedski ministar za međunarodnu razvojnu suradnju Peter Eriksson rekao je da je "iznimno ozbiljno što najbogatija zemlja u svijetu ne podupire zajedničke napore, ali je to nažalost u skladu s postupanjem Trumpa kada ga se kritizira".

- Kritiziran je jer je reagirao prekasno i nije shvaćao ozbiljnost situacije pa je sada izabrao WHO za žrtveno janje, rekao je Eriksson za Dagens Nyheter.

Dodao je da bi i Kina trebala povećati svoj doprinos WHO-u.

Irski ministar vanjskih poslova Simon Coveney Trumpovu odluku je nazvao "neobranjivom".

- Sada je vrijeme za globalno vodstvo i jedinstvo za spašavanje života, a ne za podjelu i optuživanje, tvitao je Coveney.

Trump je rekao da je "dužnost SAD-a inzistirati na punoj odgovornosti" i obustavit će financiranje WHO-a na dva do tri mjeseca dok se ne procijeni "uloga WHO-a u lošem upravljanju krizom i prikrivanju širenja koronavirusa".
Dodao je da američki porezni obveznici osiguraju između 400 i 500 milijuna dolara godišnje zdravstvenoj organizaciji.

Međutim, nije jasno kako će Trump obustaviti financiranje koje većinom određuje Kongres.

WHO i američka diplomatska misija u Ženevi nisu odmah odgovorili dpa kako će to utjecati na agenciju UN-a.

Vodeći zdravstveni stručnjaci također su osudili Trumpov potez.
Urednik britanskog medicinskog časopisa The Lancet, Richard Horton, tvitao je da je "odluka predsjednika Trumpa o nefinanciranju WHO-a jednostavno zločin protiv čovječnosti".

Lawrence Gostin sa Sveučilišta Georgetown u Washingtonu, upozorio je da će "u globalnom zdravstvu i usred pandemije, Amerika izgubiti svoj glas".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!