Vlade naplatom ugljičnog dioksida pribavile 95 milijardi dolara

24.05.2023.

11:17

Autor: V.K./HRT/Hina

Ispuštanje ugljičnog dioksida

Ispuštanje ugljičnog dioksida

Foto: - / Shutterstock

Vlade širom svijeta naplatile su u 2022. godini kompanijama rekordnih 95 milijardi dolara za ispuštanje ugljičnog dioksida, izračunala je Svjetska banka (SB).

U 2021. prikupljene su oko 84 milijarde dolara.

- Čak i u teškim vremenima za gospodarstvo vladama su prioritet mjere izravne naplate ugljika kako bi se smanjila emisija. No, da bismo potaknuli promjenu nužnih razmjera, moramo znatno poboljšati cijene i obuhvat, ističe direktorica SB-a za klimatske promjene Jennifer Sara.

Trenutno su u primjeni 73 instrumenta naplate štetnih emisija koji pokrivaju oko 23 posto globalne emisije CO2. U prvom SB-ovom izvješću, objavljenom u svibnju prošle godine registrirano ih je 68.

Nekoliko zemalja naplaćuje emisiju ugljika porezima odnosno sustavom trgovine dozvolama za ispuštanje ugljičnog dioksida.

U 2017. Visoka komisija za cijene ugljika naznačila je da bi se cijene ugljika do 2030. trebale kretati u rasponu od 50 do 100 dolara po toni da bi temperatura na Zemlji rasla manje od dva stupnja Celzija.

- Do prvi travnja 2023. cjenovni raspon preporučen za 2030. ili nešto veći iznos naplaćivao se za manje od pet posto globalnih emisija stakleničkih plinova, utvrdili su u Svjetskoj banci.

Kada se uračuna inflacija, cjenovni raspon trebao bi iznositi od 61 do 122 dolara po toni, napomenuli su autori izvješća Svjetske banke.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!