Vladika SPC-a umro od koronavirusa, rasprave o riziku bogosluženja

30.03.2020.

14:48

Autor: I.D./HINA

Foto: Andreas Lischka/Pixabay

Foto: Andreas Lischka/Pixabay

Foto: - / -

Vladika Milutin (71) 14. je žrtva koronavirusa u Srbiji. Valjevska eparhija krajem prošlog tjedna priopćenjem je potvrdila da su, osim vladike, na koronavirus pozitivna još dvojica njezinih svećenika.
Episkop valjevski Srpske pravoslavne crkve (SPC) Milutin Knežević preminuo je u noći s nedjelje na ponedjeljak u beogradskom Kliničkom bolničkom centru "Dragiša Mišović", gdje je prošlog tjedna primljen zbog Covida-19, objavili su lokalni mediji.
- [UŽIVO] Koronavirus - iz minute u minutu
- Koronavirus - najnovije informacije


Vladika Milutin
(71) 14. je žrtva koronavirusa u Srbiji. Valjevska eparhija krajem prošlog tjedna priopćenjem je potvrdila da su, osim vladike, na koronavirus pozitivna još dvojica njezinih svećenika.

- Episkop Milutin zaražen je tako što je kao vrijedni pastir hodio i služio u svojoj eparhiji, onako kako već više od pola stoljeća služi Bogu i rodu, priopćila je tada eparhija.

Premda zdravstveni stožer još nije službeno priopćio današnji epidemiološki presjek, vijest o smrti velikodostojnika SPC-a objavljena je u vrijeme otvorenih polemika u srbijanskoj javnosti o tome treba li, s obzirom na stroge mjere u borbi protiv pandemije, u vjerskim obredima prakticirati svetu pričest.

Polemika je počela nakon što se društvenim mrežama proširio videozapis iz dvorišta jedne od crkava SPC-a u Novom Sadu, gdje su vjernici primali pričest koristeći se jednom žličicom, što je izazvalo zgražanje u dijelu javnosti te potaknulo pitanja o riziku od širenja zaraze.

Sinod Srpske pravoslavne crkve (SPC) bio je priopćio da Crkva neće prekidati služenje liturgije, niti prestati pričešćivati vjernike "jer je to stvar oko koje se ne može raspravljati", ali je SPC pozvao vjernike da se idućih dana i tjedana suzdrže od dolaska na bogosluženja i ne izlažu riziku sebe i druge.

SPC je najavio da će se u crkvama nastaviti bogosluženja, no vjernicima se preporučuje da ih prate putem televizije i radija te crkvenih internetskih stranica, a da se o pričesti u svom domu dogovore sa svojim parohom". Kao čistu laž ocijenio je izvješća da se pričešćuju vjernici iz iste čaše i krše mjere u borbi protiv koronavirusa, ali i naglasio da se država ne bavi niti može baviti sadržajem i služenjem liturgije.

Vukašin Milićević, docent na Bogoslovskom fakultetu, ocijenio je, međutim, u beogradskim medijima da je pričešćivanje iz iste žlice društveno neodgovorno te da takav način "nije jedini i obvezujući". Naveo je da je Ruska pravoslavna crkva uvela obvezu dezinficiranja žlice za pričest, dok se u Rumunjskoj zbog epidemije pričest prakticira plastičnom žličicom za jednokratnu uporabu.

U Srbiji je dosad od početka epidemije 6. ožujka službeno potvrđena smrt 13 osoba od Covida-19, a mediji su danas, uz vijest o smrti episkopa SPC-a, objavili i da je u Novom Sadu preminula pacijentica koja se liječila od koronavirusa, što bi bilo ukupno 15 žrtava.

Stožer srbijanske vlade objavit će tijekom dana novi epidemiološki presjek.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!