11:18 / 07.05.2018.

Autor: D.M./HRT

Vladimir Putin prisegnuo na četvrti predsjednički mandat

Foto; Twitter, @MoscowTimes

Foto; Twitter, @MoscowTimes

Foto: - / -

Putin je obećao da će posljednji mandat posvetiti poboljšanju životnog standarda i ekonomske moći ruskih građana, a mnogi vjeruju da će odrediti i svog nasljednika.
Vladimir Putin prisegnuo je na četvrti predsjednički mandat nakon što je na izborima 18. ožujka nadmoćno pobijedio osvojivši više od 76 posto glasova. Ključeve Kremlja držat će do 2024., kada će imati 72 godine, i bit će, nakon Staljina, najdugovječniji vladar u novijoj ruskoj povijesti. 

U svom govoru Vladimir Putin obećao je da će posljednji mandat posvetiti poboljšanju životnog standarda i ekonomske moći ruskih građana, a mnogi vjeruju da će odrediti i svog nasljednika. Poručio je kako je njegova dužnost i smisao života "učiniti sve za Rusiju, za njezinu sadašnjost i budućnost, za mir i napredak, za očuvanje i razvoj velikog naroda Rusije i blagostanje svake ruske obitelji". Zahvalio je vladi premijera Dimitrija Medvedeva.

Još jednom je predložio Medvedeva za premijera. Ne bude li iznenađenja, Duma (donji dom ruskog parlamenta) treba prihvatiti kandidaturu na sutrašnjoj sjednici. 

Putin je prije 18 godina preuzeo nestabilnu zemlju od Borisa Jeljcina, a tijekom godina vladanja, zahvaljujući izdašnim prihodima od nafte, donio je stabilnost i napredak. Zapad ga kritizira zbog ograničavanja ljudskih prava i medijskih sloboda. Putin uzvrća da se NATO približava ruskim granicama te da Rusiju želi uvući u novu utrku u naoružanju.   Protekli vikend diljem Rusije organizirani su masovni prosvjedi protiv Putina pod geslom 'on nije naš car'. Policija je uhitila oko 2 tisuće ljudi.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!