Vlahov iz Lavova: Humanitarna pomoć stiže iz svih dijelova Europe

09.03.2022.

09:26

Autor: HRT/V.G.

Petar Vlahov i Denis Ivančić

Petar Vlahov i Denis Ivančić

Foto: HTV / HRT

Civili koji uspiju pobjeći od ratnih strahota i stradanja većinom odlaze na zapad Ukrajine koji je, barem zasad, pošteđen ratnog razaranja. Lavov je tako postao središte za prihvat izbjeglica i aktivirali su se svi, od civila do lokalnih vlasti. Ondje je i HRT-ov Petar Vlahov.


- S obzirom na prekid vatre od 12 sati koji su potvrdile ruska i ukrajinska strana očekuje se novi intenzivni egzodus civila iz gradova koji su u okruženju ruskih snaga. Iz Zaporožja u Lavov stižu kolone izbjeglica. Primirje će najviše koristiti stanovnicima Sumija. Već je 5000 izbjeglica napustilo grad, ali tijekom dana toj brojci bi mogli dodati više od 1000 civila, rekao je Petar Vlahov iz Lavova za podnevni Dnevnik.

- Ovu stanku će iskoristiti i jedna i druga strana, Rusi za pregrupiranje snaga na bojišnici i pripremu za novu ofenzivu, a Ukrajinci iskoristit će vrijeme da bi utvrdili svoje položaje i opskrbili bolnice, dodaje Vlahov.

Rekao je kako je u dosadašnjim ratnim stradanjima ranjeno te je živote izgubilo više od 800 ukrajinske djece.

- Bolnice se opskrbljuju sanitetskim materijalom, pripremaju se operacijske sale, a kapaciteti se pripremaju za primanje najtežih ranjenika.


Vlahov je izvijestio kako humanitarna opskrba stiže iz cijele Europe. Potvrdio je to i Denis Ivančić, Hrvat koji ima farmaceutsku tvrtku u Ukrajini.

- Mobilizirale su sve humanitarne organizacije i ljudi, prikupljaju humanitarnu pomoć i lijekove te dostavljaju u Ukrajinu. Za sada to funkcionira, rekao je Ivančić.


Očekuju se kolone izbjeglica

Petar Vlahov jutros se iz Lavova javio za specijalnu emisiju "Rat u Ukrajini", koju možete pratiti na Četvrtom programu HRT-a.

- Ovdje je jutro krenulo s -6 stupnjeva. Oživljavaju ponovno ulice i trgovi nakon policijskog sata. I danas se očekuju kolone izbjeglica prije svega sa sjeveroistoka i istoka Ukrajine koji su pod stalnim udarima ruske vojske. Bez obzira na primirja, traju napadi. U Sumiju je najviše civilnih žrtava. Preko koridora za izlazak civila, grad je noćas i tijekom jutra dosad napustilo preko 5000 civila i 1000 vozila, rekao je Vlahov.

- Hoće li se tijekom dana otvoriti ostali koridori, to ćemo tek vidjeti. Bilo je i ranije takvih najava, ali nisu bile uspješne. Kako kažu vojni analitičari, kada civili napuste gradove, možemo očekivati žestoki nastavak ruskih napada, dodao je.

Vlahov je rekao kako je Lavov jutros osvnuo u državnim ukrajinskim zastava u znak počasti svim žrtavama ruske invazije na Ukrajinu koja ulazi u 14. dan.

- Ovdašnji mediji polažu puno nade u susret Lavrova i Kulebe u Turskoj. Ne znamo točno o čemu će se razgovarati, ali svi se nadaju konkretnijem dogovoru o prekidu vatre.

Naravno, glavna tema su i sankcije. Ukrajina će dobiti pomoć Zapada, ali rusko gospodarstvo počelo je ozbiljno tonuti.

- Ruski rubalj ozbiljno devalvira. Njega u robnoj razvoji navodno ne želi primiti ni kineska strana. Ruska središnja banka će po svoj prilici morati aktivirati i zlatne zalihe, 120 tona zlatnih poluga, kako bi "iznad razine mora" držali svoje gospodarstvo.

Cijene naftnih derivata u Engleskoj ili Švedskoj trenutno košta oko 25 kuna. U Ukrajini, bez obzira na rat, cijena litre benzina je oko 5 kuna. Limitrano je točenje benzina na 20 litara po automobilu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!