'Teško stanje u Mariupolju, potopljen i civilni brod'

05.04.2022.

09:21

Autor: M.Š./HRT

Petar Vlahov javlja se iz Lavova

Petar Vlahov javlja se iz Lavova

Foto: Dnevnik / HRT

Na zapadu Ukrajine sve je više izbjeglica. Stižu i zastrašujuće snimke ubijenih civila iz dijelova Ukrajine. Rusi su raketirali i tvornicu s dušičnom kiselinom, javio je naš reporter. 

Potopljen civilni teretni brod pred Mariupoljem

- Vrlo su kontradiktorne informacije, ali moram reći da stiže vijest iz Mariupolja da je potopljen civilni teretni brod, da je plovio pod zastavom Dominikanske republike. Izvjesno je da ga je potopila ruska mornarica, a informacije govore da je jedna osoba ozlijeđena. Da se odmah postaviti pitanje je li taj brod možda prevozio vojnu pomoć ili streljivo za ukrajinske branitelje u tom gradu. Sve ostaje na razini špekulacija. Ostaje činjenica da je taj brod potopljen pred Mariupoljem. Ruska strana pušta u eter snimke gdje se masovno predaju ukrajinski vojnici, pripadnici Nacionalne garde, a Ukrajinci pak govore da se radi o fotomontaži, da se ne radi o snimkama iz Mariupolja. Oni kažu da je 50% grada u rukama ukrajinskih branitelja, a 50% u rukama ruskih snaga, istaknuo je u popodnevnom javljanju iz Lavova naš reporter Petar Vlahov.

Dodaje da su Ukrajinci objavili imena oko dvije tisuća pripadnika 64. motorizirane brigade ruske vojske, a koja je, kako oni tvrde, počinila ratne zločine na području Buče. 

- Iznijeli su brojeve, putovnice, fotografije i imena te su najavili da će ih teretiti za ratne zločine, dodaje ističući da se u vojnom smislu nešto veliko u Ukrajini sprema jer sve vodeće svjetske televizije dodatno su se "pojačale" s ljudstvom na terenu u toj zemlji.

Raketirana tvornica s dušičnom kiselinom

- Maloprije smo dobili informaciju da su ruski zrakoplovi raketirali u Rubižnom tamošnje spremnike i tvornicu s dušičnom kiselinom, taj otrov je opasan za tamošnje civilno stanovništvo. Vlasti kažu da građani moraju pokušati hermetički zatvoriti svoje domove, staviti maske ili barem vlažne tkanine na lice. Ruska vojska gađa civilne ciljeve, dakle sve ono što ne spada pod vojne ciljeve, rekao je u javljanju u podnevni Dnevnik HTV-a Petar Vlahov

Informacije s bojišnice dolaze na kapaljku, ističe.

- Predsjednik Volodimir Zelenski obratio se jutros lokalnim medijima, rekao je da je stanje u Mariupolju iznimno teško, da se vode borbe do posljednje kapi krvi. Doslovno, snimke pokazuju da su u grad ušle čečenske postrojbe, da ulaze iz kvarta u kvart, iz ulice u ulicu. 

Dodaje da je raketiran i Mikolajev, da ima civilnih žrtava.

- Čini se da je to dio ruske doktrine, civili su ubijani "iz zabave" i bijesa zbog nenapredovanja kod Kijeva, tako tvrdi ukrajinska strana. Zapad je očito prekasno "otvorio oči", ovo je samo repriza Čečenije, Sirije gdje su isto ubijani civili, gdje su gađane bolnice i škole. 

"Slavjansk bi mogao postati novi Vukovar"

- Jutros u 5 sati sve su nas probudile sirene za zračnu opasnost, no to je bilo oglašeno za cijelu Ukrajinu. Na neki je način krenuo prvi krak ruske ofenzive na istoku. Danas i jutros dolaze prilično zabrinjavajuće informacije, prvenstveno za ukrajinsku vojsku. Krenula je ofenziva prema Lugansku i Donjecku s ciljem da se zaokruži taj prostor u potpunosti. To je Putinov cilj do 9. svibnja, izvijestio je u utorak ujutro iz Lavova naš reporter Petar Vlahov.

Ruske snage napreduju prema pravcu Izjum - Slavjansk, dodaje.

- Slavjansk bi mogao biti novi Vukovar ili novi Staljingrad, mjesto gdje će se Ukrajinci boriti da zaustave Ruse, no oni su ovoga jutra napredovali u sredinu oko 7 kilometara. Kod Izjuma ruska vojska pontonima prebacuje svoje snage. Tim probojem linije, spajanjem između Izjuma i Slavjanska spojili bi se Donjeck i Donbas, dodaje Vlahov u javljanju.

Rusi pokušavaju napredovati i u sjevernom Donjecku i Lugansku.

- Rusi granatiraju, raketiraju i pokušavaju pješačke proboje. Pokušavaju posljednji džep obrane Mariupolja srušiti. Tamo se vode teške borbe, što se kaže, do posljednjeg metka i posljednje kapi krvi. 

U gradiću Konotop, dodaje Vlahov, također su pronađeni ubijeni civili, zavezanih ruku, a koji su ubijeni iz neposredne blizine. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!